Kritieke situatie

Defensie schiet zorg te hulp, 1000 militairen beschikbaar

28 december 2020 21:02 Aangepast: 28 december 2020 21:06
Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

De drie veiligheidsregio's die hulp hebben gevraagd aan defensie in verzorgingshuizen en ziekenhuizen, kunnen dat vanaf woensdag krijgen. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. In totaal zijn 1000 defensiemedewerkers de komende tijd beschikbaar om bij te springen.

Het Veiligheidsberaad kwam vandaag zoals elke maandag bijeen. Deze keer was niet alleen minister Ferd Grapperhaus daarbij, maar ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. 

Brandbrief

Een van de dingen die op tafel lagen, was een brandbrief waarin de veiligheidsregio's Groningen en Twente vragen om militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vroeg afgelopen week om hulp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bruls: oproep om militaire steun voor de zorg doe je niet zomaar

"De nood is ongekend hoog", schreef de Groningse burgemeester Koen Schuiling in die brief. Groningen en Twente kampen met een snel toenemend aantal coronabesmettingen. Tegelijkertijd neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg snel toe.

Criteria voor hulp

Nu kan defensie dus worden ingeschakeld om hulp te bieden. 1000 defensiemedewerkers zijn tot in ieder geval februari inzetbaar. Het gaat niet alleen om handen aan het bed, maar om allerlei hand-en-spandiensten. 

Voordat regio's in aanmerking komen voor die hulp, moeten ze eerst goed kijken naar mogelijkheden binnen de regio. Denk aan het schuiven van personeel of de inzet van het Rode Kruis. Pas als er echt geen andere optie is, kunnen regio's hulp vragen bij defensie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regio's Groningen en Twente luiden noodklok: zwartste scenario dreigt

Dat er nu hulp komt, is goed nieuws voor de provincies. Want kwam die er niet, dan dreigde het zwartste scenario, staat in de brandbrief. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd.

Inzet leger

Het is niet de eerste keer dat het leger wordt ingezet. Begin november sprongen militairen al bij toen er in hoog tempo twintig extra grote teststraten uit de grond werden gestampt. 

En aan het begin van de pandemie hielp het leger met het vervoeren van coronapatiënten en werkten militairen in tientallen ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Momenteel springen ze bij in het UMC Utrecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore