Nood 'ongekend hoog'

Zwartste scenario verpleeghuis dreigt: 'Bewoners misschien minder gewassen'

28 december 2020 16:22 Aangepast: 28 december 2020 16:42
Beeld © ANP

Twentse zorginstellingen waarschuwen dat bewoners over een tijdje misschien minder vaak worden gewassen, als er niet snel een oplossing wordt gevonden voor het personeelstekort. De veiligheidsregio's Twente en Groningen hebben hulp van het leger gevraagd vanwege het personeelstekort. "Komt die niet, dan dreigt het zwartste scenario."

De verpleeghuizen, verzorgingsinstellingen en thuiszorgaanbieders zetten volgens een woordvoerster van de Twentse zorginstelling Liberein 'alles op alles om goede zorg te leveren, maar dat staat op losse schroeven als de situatie niet kentert.'  Door corona is een groot personeelstekort ontstaan.

'Nood is ongekend hoog'

Komt die hulp niet, dan dreigt het zwartste scenario en kan de minimale zorg niet meer worden gegarandeerd, stellen de autoriteiten. Ook is er dan misschien geen capaciteit meer om medicijnen toe te dienen, de gezondheid van bewoners te controleren en om steunkousen aan te doen, waarschuwen de Twentse zorginstellingen.

Gisteren deden Groningen en Twente in een brandbrief een dringende oproep voor militaire bijstand aan verschillende ministeries. "De nood is ongekend hoog", schreef de Groningse burgemeester Koen Schuiling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regio's Groningen en Twente luiden noodklok: zwartste scenario dreigt

Dreiging

Nu is de basiszorg nog op orde, maar de dreiging is zeer reëel, zegt de woordvoerster namens de overige instellingen in Twente. "We zien de krapte ontstaan en we zien dat er gaten vallen in de roosters. We zien ook de besmettingen toenemen."

Als die trend doorzet, vervalt de garantie van minimale zorg, vervolgt de woordvoerder. "Dat is nog niet vandaag, maar ik durf niet te zeggen wanneer het wel zo ver is", zegt de woordvoerster namens de overige instellingen in Twente."

Inzet militairen tijdens coronacrisis

  • Militairen ondersteunden tot 21 december XL-teststraten 
  • 160 militairen worden ingezet voor de covidafdeling en de ic bij het UMC Utrecht (artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel).
  • Twee militairen ondersteunen het RIVM bij de vaccinaties.
  • Militaire verpleegkundigen en verzorgenden helpen een verpleeghuis in Ede.

Defensie heeft 1000 militairen paraat om te assisteren bij teststraten en vaccineren.

Krapte

De krapte is volgens de woordvoerster het grootst op de zogenoemde cohortafdelingen, waar oudere en hulpbehoevende coronapatiënten worden verzorgd. "Het gaat om mensen die uit een ziekenhuis komen en moeten worden opgevangen, en om mensen die tot nu toe nog zelfstandig woonden met thuiszorg en nu extra zuurstof nodig hebben"

Het is ook krap op afdelingen voor mensen met dementie. "Die zijn niet instrueerbaar, je kunt ze niet vertellen dat ze afstand moeten houden. Daar zit de grootste pijn in de regio."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore