Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Hoe lang ben je beschermd na het krijgen van het vaccin?

In veel landen is het vaccineren tegen het coronavirus begonnen. Alleen met het vaccin van farmaceut Pfizer, want de vaccins van andere fabrikanten zijn nog niet goedgekeurd. Maar hoe lang ben je eigenlijk beschermd als je bent gevaccineerd?

Die vraag beantwoorden we hier samen met nog enkele andere vragen die zijn binnengekomen over het vaccin. Bijvoorbeeld: moet je je ook laten vaccineren als je dit jaar het coronavirus hebt gehad? En: hoeveel tijd zitten er tussen twee prikken, en ben je na de eerste ook al een beetje beschermd?

Twee keer een prik

Wat je misschien nog niet wist, is dat je het vaccin van Pfizer twee keer krijgt. Om de eerste vraag maar meteen te beantwoorden: er zit drie weken tussen de eerste en tweede prik.

Dat is in ieder geval nu de bedoeling. Belgische virologen gaan onderzoeken of er niet meer tijd tussen de eerste en tweede prik kan zitten, zodat meer mensen een eerste kunnen krijgen. Hoogleraar vaccinologie in Groningen Anke Huckriede vindt dat risicovol.

Immunologisch geheugen

De eerste prik geeft al wel enige bescherming, maar niet bekend is hoe lang die precies aanhoudt, zegt Huckriede. Maar als de werking van de eerste prik is verdwenen op het moment dat je de tweede krijgt, kan het zijn dat het 'immunologisch geheugen' is verdwenen, zegt zij. Dan zou je de eerste prik dus voor niets hebben gehaald. De tweede prik moet worden gegeven om de bescherming zo goed mogelijk te laten zijn.

Bekijk ook: zes kritische vragen voor de snelste vaccinproducent Pfizer

03:47
Meer weten van het Pfizer-vaccin? Van bovenstaande video wordt je een stuk wijzer.

En wat nou als je het virus al hebt gehad?

Het is logisch om te denken dat je geen prik nodig hebt als je dit jaar corona hebt gehad. Je zult antistoffen hebben opgebouwd. Maar het is nog onvoldoende bekend of je voldoende antistoffen hebt om geen vaccin nodig te hebben, stelt het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG).

Mensen die ziek zijn geweest, krijgen straks dus gewoon een oproep om een prik te halen. "We weten daarom nog niet of het zinvol is een prik te halen als je al ziek bent geweest. Uit de gegevens die we nu hebben blijkt wel dat het vaccin veilig gebruikt kan worden door mensen die al een infectie met het coronavirus hebben doorgemaakt."

Vaccineren
Lees ook:
Vaccineren in de EU: (bijna) alleen Nederland prikt nog niet

En hoe lang ben je dan beschermd?

Het is nog onduidelijk hoe lang je precies beschermd bent tegen het coronavirus als je de twee prikken hebt gehad. Maar wat wél bekend is, is dat de bescherming drie maanden na vaccinatie 'nog onverminderd hoog is', stelt het CBG. 

Dat betekent dat je in ieder geval drie maanden beschermd bent, en waarschijnlijk langer. Er wordt op dit moment meer onderzoek gedaan. Het CBG: "Dit wordt nu uitvoerig onderzocht in de klinische studies en zal ook na goedkeuring en markttoelating van het vaccin gevolgd worden, in ieder geval gedurende twee jaar."