'Hij was gewoon wakker'

15 jaar cel voor man na 'slaapwandelmoord' op vriendin

28 december 2020 14:42 Aangepast: 28 december 2020 14:49
Davey de R. in de rechtbank. Beeld © ANP

Is het mogelijk dat de 29-jarige Davey de R. zijn vriendin heeft gedood tijdens het slaapwandelen? Nee, zegt de rechtbank in Arnhem, want hij sliep helemaal niet. De rechtbank noemt de daad 'beestachtig' en veroordeelde hem tot 15 jaar cel.

De man uit Beek bracht op 21 december 2019 met geweld zijn vriendin om het leven. Hij stak haar in hun gezamenlijke woning onder andere in haar hart en wurgde en smoorde haar. De 24-jarige vrouw overleefde dit niet.

Geen herinneringen

Achteraf verklaarde de man dat hij zich niets van het voorval kan herinneren. "Ik weet alleen nog dat ik wakker werd naast haar en toen was ze al dood", verklaarde hij eerder al tegenover de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer mensen vermoord in 2020 dan in afgelopen jaren

De advocaat van de man voerde aan dat de man niet met opzet zijn vriendin om het leven bracht, omdat hij handelde onder invloed van een slaapstoornis. 

De man is hiervoor onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hieruit blijkt dat de man gewoon volledig toerekeningsvatbaar is.

'Onaannemelijk'

Daar komt bij dat vier slaapdeskundigen in de rechtbank verklaarden dat het onaannemelijk is dat de man handelde onder invloed van een slaapstoornis, omdat hij de dag ervoor cocaïne en oxazepam had gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knikkebollen achter het stuur: hoe schuldig is een slaaprijder?

De veroordeelde had daarnaast verklaard dat hij die nacht tussen 01.00 uur en 03.00 uur sliep, en wakker werd naast zijn dode vriendin.

Maar uit het onderzoek bleek dat de man helemaal niet sliep die nacht. Hij zou namelijk 's nachts contact hebben gehad met een cocaïnedealer, drank hebben gekocht in Duitsland en gewelddadige pornosites en seksdatingsites hebben bezocht.

'Gruwelijk'

De rechtbank noemt de manier waarop de man het slachtoffer om het leven heeft gebracht 'gruwelijk en beestachtig'. "Zo gruwelijk zelfs, dat het moeilijk is een ernstiger vorm van doodslag te bedenken." Maar de rechter vindt - net als de officier van justitie - dat er geen bewijs is gevonden dat De R. zijn vriendin met een vooropgezet plan heeft gedood.

De rechtbank veroordeelt de man daarom tot de maximale gevangenisstraf van 15 jaar cel voor doodslag. Ook moet de man de familie van het slachtoffer bijna 50.000 euro schadevergoeding betalen. 

Bekijk ook: dit gebeurt er tijdens een strafzaak

Cassatie, seponeren, requisitoir, deze termen komen vaak voorbij als een strafzaak in het nieuws is, maar wat betekenen ze nou precies? In deze video leggen we uit hoe het strafrecht in Nederland werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore