Hoogtepunten

De mooiste momenten van 2020: 'Na 3 maanden mocht ik m'n zusje weer zien'

28 december 2020 12:41 Aangepast: 28 december 2020 12:55

Wat was je allermooiste moment van het coronajaar 2020? We vroegen het aan onze volgers op Facebook, en er kwamen prachtige reacties. Want dit jaar was natuurlijk niet alleen maar stom.

Het mooiste moment voor Kristel is een initiatief dat haar zoon Luc (10) nam dit jaar. "Zijn zusje Anouk is zes jaar geleden overleden aan de ziekte van Tay-Sachs, een zeldzame stofwisselingsziekte. Luc is nu ambassadeur van Stichting Opkikker, hij doet er alles aan om zieke kinderen een fijne dag te geven."

De stichting organiseert activiteiten voor zieke kinderen en Luc zamelt daar geld voor in, samen met zijn moeder Kristel. "Het geeft een heel goed gevoel."  

1250 euro aan lootjes

Anouk stierf 21 maanden na haar geboorte. "Ze is altijd bij ons", zeggen Luc en haar moeder. En op deze dagen met Stichting Opkikker nog een beetje meer. Luc organiseerde dit jaar een online loterij, de lootjes kostten 50 cent. Zijn moeder is apetrots. "Hij heeft voor 1250 euro aan lootjes verkocht!"

Luc kreeg voor zijn activiteiten al eens een jeugdlintje van de burgemeester van Helmond. Want naast de loterij deed hij al een flessenactie en organiseerde hij 'coffeemornings'. Zijn moeder: "Ze zeggen hier weleens dat hij de nieuwe directeur wordt van Stichting Opkikker."

Luc met zijn zusje Anouk. Luc met zijn zusje Anouk.

Drie maanden geen fysiek contact

Het mooiste moment van Roel was het weerzien met zijn zusje Lena. Zij is verstandelijk gehandicapt en woont al sinds haar tiende in een instelling in Baarn. Praten kan ze niet, en ze begrijpt ook de anderhalve meter afstand niet. Het was daarom voor haar familie tijdens de eerste lockdown in het voorjaar niet mogelijk haar op te zoeken.

Drie maanden was er geen fysiek contact, en dat gebeurt normaal gesproken nooit. Ze videobelden wel met elkaar. "Dat vond ze soms leuk, en soms ook helemaal niet."

Maar na drie maanden, toen de besmettingen terugliepen, werd er een uitzondering gemaakt. Lena was jarig op 15 juni en Roel mocht langskomen, en daar hadden ze allebei veel behoefte aan. Dit kon, omdat vanaf 1 juni de regels wat minder streng werden. "Haar begeleiders bleven allemaal binnen en op afstand en wij mochten haar alleen buiten in haar tuin zien. Uiteraard hebben we wel afgesproken alleen te komen als we klachtenvrij waren."

Wat volgde was een uitspatting van vreugde die je hieronder ziet in de video. "Dat was echt genieten."

De toevallige passant van Lilian

Hét moment uit 2020 van Lilian was het moment dat er een onbekende motorrijder langskwam. Ze begon eind vorig jaar vol goede moed met haar foodtruck met Surinaamse specialiteiten. Na alles goed te hebben geregeld had zij begin dit jaar veel zin om hard aan de slag te gaan. Maar alle festivals werden afgelast, en dus bleef er van het werk van Lilian weinig over. Een standplaats in Ridderkerk was het enige.

Tot er een motorrijder langskwam. "Een man op zijn motor stopte, proefde allerlei dingen en belde vervolgens meteen een vriend van hem, of wij niet bij de motorzaak in Barendrecht moesten komen staan." Een lot uit de loterij, want bij die motorzaak komen veel hongerige motorrijders, en dus was de onderneming van Lilian gered. "En ze zijn allemaal superenthousiast, heel erg leuk", zegt Lilian.

Lilian noemt de passant 'de reddende engel', want haar beginnende onderneming had geen buffer om de klappen op te vangen. "Het was een heel zwaar jaar voor de horeca, ook voor ons, maar gelukkig hebben we het gered."

Lilian en haar man Mark (links) op de standplaats in Barendrecht. Lilian en haar man Mark (links) op de standplaats in Barendrecht.

En de rest dan?

Kristel, Roel en Lilian zijn maar een paar voorbeelden van de honderden mensen die reageerden op onze oproep. Want gelukkig was 2020 voor heel veel mensen ook een jaar met heel veel mooie momenten. Er werden bijvoorbeeld veel mooie baby's geboren, mensen trouwden, haalden rijbewijzen, kochten huizen. Benieuwd naar al het moois? Hier zie je alle foto's en herinneringen die mensen opdeden. Op naar 2021!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore