Ga naar de inhoud
Immunologisch geheugen

Nederlandse hoogleraar: uitstel tweede dosis Pfizer-vaccin risicovol

Beeld © ANP

Belgische virologen gaan onderzoeken of de tweede inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan worden uitgesteld om zo sneller meer mensen een eerste dosis te geven. Maar uitstel kan risico's inhouden.

Dat zegt hoogleraar vaccinologie in Groningen Anke Huckriede over de Belgische plannen. Volgens de huidige voorschriften moet de tweede prik na drie weken worden gegeven om optimaal te werken.

Immunologisch geheugen

De eerste prik geeft al wel enige bescherming, maar niet bekend is hoe lang die precies aanhoudt, legt Huckriede uit. Het kan volgens haar zijn dat de werking verdwijnt voordat de tweede prik komt en dan zijn mensen weer helemaal níet beschermd. Dan is het zogenoemde 'immunologisch geheugen' de eerste prik eigenlijk 'vergeten'.

Eerste
Lees meer
Eerste lading coronavaccins Pfizer aangekomen in Oss

De tweede prik moet ook op tijd worden toegediend om het nagestreefde 'booster-effect' te bereiken, waardoor de bescherming zo goed mogelijk is.

Wiskundige modellen

"Je zou eventueel nog kunnen denken: als iedereen de eerste prik heeft gehad, is in ieder geval iedereen een beetje beschermd, maar dat zou je met wiskundige modellen eerst moeten onderzoeken waarbij je al zou moeten weten hoe lang die eerste inenting werkt", overweegt Huckriede.

Maar de tweede prik uitstellen is een stap die Huckriede zelf 'niet zou nemen'.

Nederland
Lees meer
Nederland begint vaccinatie tegen corona 8 januari

Meer groepsimmuniteit

Pierre Van Damme, vaccinexpert van het coronateam dat de Belgische regering adviseert, zei tegen de televisiezender Eén dat ze door het uitstellen van de tweede prik meer groepsimmuniteit willen opbouwen. België wil met deze methode alle Belgen voor de zomer al een eerste inenting geven. 

De makers van het vaccin hebben benadrukt dat de tweede dosis nodig is om een goede dekking te houden. Bij één prik ligt de beschermingsgraad rond de 40 procent.

Zes vragen

Kan het Pfizer-vaccin mutaties van corona aan? Waarom is het zo duur? Hoe zit het met de bijwerkingen? Het zijn maar een paar van de vragen die we stelden aan de medisch directeur van Pfizer Nederland. Dit zijn zijn antwoorden:

Zes vragen voor de snelste vaccinproducent Pfizer

03:47