Niet zo bedoeld

Van Dissel betreurt uitspraak over opleidingsniveau zorgpersoneel

28 december 2020 09:09 Aangepast: 28 december 2020 11:33
Jaap van Dissel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) betreurt het 'dat medewerkers van verpleeghuizen zich door een zinsnede van Jaap Van Dissel in een NOS-jaarinterview geraakt voelen'.

Het was 'niet de bedoeling om een opleidingsniveau in verband te brengen met oorzaken van besmettingen in verpleeghuizen', zegt het RIVM in een verklaring.

Complexe situatie

Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, kreeg na het interview (de gewraakte passage rond 8 minuut 45) de volle laag omdat hij een verband leek te leggen tussen het hoge aantal besmettingen in verzorgingstehuizen en het opleidingsniveau van verzorgenden.

In het interview werd ingegaan op Covid-19-besmettingen in verpleeghuizen. "Besproken werd dat de situatie in een verpleeghuis waar vaak dementerende ouderen verzorgd worden, complex is en een andere situatie dan een ziekenhuis of intensivecareafdeling", schrijft het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

GGD-arts: 'Nog steeds uitbraken verpleeghuizen door besmette bezoekers'

Klap in het gezicht

Marita de Kleijne, voorzitter van het platform verzorgenden van beroepsorganisatie V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland), noemde de uitspraken 'een klap in het gezicht van verzorgenden die dag en nacht onder zware druk klaarstaan voor kwetsbare bewoners'. 

Volgens het rijksinstituut is er inmiddels contact geweest met V&VN. "Jaap Van Dissel heeft aangegeven dat de uitspraak niet bedoeld was om dit verband te suggereren en dat het hem spijt als medewerkers die de afgelopen periode vaak in moeilijke omstandigheden hun werk in verpleeghuizen uitvoeren zich door de zinsnede negatief geraakt voelen", aldus het RIVM. Het RIVM heeft nog niet gereageerd op de vraag wat Van Dissel dan wel bedoelde.

Publiekelijk rechtzetten

Volgens V&VN heeft Van Dissel 'publiekelijk iets gezegd dat lelijk is, dus moet hij publiekelijk iets rechtzetten'.

"Onze voorzitter heeft gezegd: kom een dagje meelopen met verzorgenden, dan kun je zien hoe jouw richtlijnen overeenkomen met waar wij in de praktijk mee te maken hebben", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Bekijk ook:

We zitten in de tweede golf en dan weten ze maar al te goed in de ziekenhuizen. Verpleegster Vera werkt normaal op de afdeling chirurgie/urologie, maar moet nu weer bijspringen bij de corona-afdeling. En dat gaat ten koste van de reguliere zorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore