Rode Kruis al ingezet

Bruls: oproep om militaire steun voor de zorg doe je niet zomaar

28 december 2020 02:30 Aangepast: 28 december 2020 11:29
Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls. Beeld © ANP

Hubert Bruls heeft gereageerd op de oproep in Groningen en Twente om militairen in te zetten vanwege de situatie in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Hij erkent dat de 'nood hoog is' en gaat vandaag met minister Ferd Grapperhaus in gesprek over de inzet van het leger in de zorg. Het Rode Kruis is al ingezet.

Dat zei Bruls, naast burgemeester van Nijmegen ook voorzitter van het Veiligheidsberaad, gisteravond bij Nieuwsuur. Hij reageerde daarmee op de brandbrief waarin verschillende veiligheidsregio's vragen om militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Zwartste scenario

Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regio's Groningen en Twente luiden noodklok: zwartste scenario dreigt

Hoewel alleen Groningen en Twente specifiek om hulp van defensie hebben gevraagd, is het ook in andere regio's nu al 'alle hens aan dek', vertelde Bruls.

'Zo'n verzoek doe je niet zomaar'

Of de hulp van defensie noodzakelijk is? "Zo'n verzoek doe je niet zomaar", zegt Bruls. "Dan hebben zorginstellingen onderling al gekeken hoe ze elkaar kunnen helpen. Als je dit doet, een echte officiële aanvraag bij defensie, dan is de nood hoog gestegen."

Bekijk het fragment hier:

Het Rode Kruis is in een aantal regio's al ingezet, bevestigt Bruls. "Logisch om eerst naar het Rode Kruis te kijken, maar het gaat nu om medisch gespecialiseerd werk", vertelt hij. "Dat heeft het Rode Kruis niet per se in huis. Daarom zien we nu ook dat een aantal regio's de noodklok luidt."

Hulp van leger

Het leger sprong al begin november bij toen er in hoog tempo twintig extra grote teststraten uit de grond werden gestampt. Die teststraten werden toen tijdelijk bemand door militairen. Aan het begin van de pandemie hielp het leger ook met het vervoeren van coronapatiënten en werkten militairen in tientallen ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Momenteel springen ze bij in het UMC Utrecht.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid liet gisteravond al aan RTL Nieuws weten dat de signalen van de veiligheidsregio's 'direct zijn opgepakt'. "Continuïteit van de zorg en bescherming van kwetsbare mensen is enorm belangrijk. Het verzoek tot militaire bijstand wordt de komende dagen nader beoordeeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore