DNA-onderzoek

Politie, NFI en landmacht identificeerden dit jaar ruim 100 onbekende doden

26 december 2020 12:28 Aangepast: 26 december 2020 12:29
Archieffoto. Beeld © ANP

Ruim honderd onbekende doden kregen dit jaar hun identiteit terug door onderzoek van de politie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de bergings- en identificatiedienst van de koninklijke landmacht (BIDKL). Daarmee kregen nabestaanden duidelijkheid over het lot van hun dierbaren.

Dat heeft het NFI laten weten. Het gaat voor een deel om recent overleden personen. Maar dit jaar werden ook veel mensen geïdentificeerd van wie lang onduidelijk was wie ze zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cold case oplossen met podcast: 'We laten zien dat een zaak niet vergeten is'

Volgens het NFI komt dat doordat DNA-onderzoek steeds meer mogelijkheden biedt. De kans op een 'match' is daarmee veel groter geworden. Ook het ontstaan van nationale en internationale databanken helpt daarbij. 

Bekijk ook: Nabestaande cold case-zaak: 'Nieuwe technologie geeft hoop'

Twee jaar geleden kwam de politie met een nieuw computersysteem om oude zaken, de zogenoemde cold cases, op te lossen.

Dit jaar is in ongeveer zeventig gevallen een zogenoemde 'DNA-spoedidentificatie' opgesteld. Daarmee kan binnen een week een DNA-profiel gemaakt worden. Dat wordt gedaan als een lichaam niet meer door nabestaanden of op basis van vingerafdrukken of gebitsgegevens is te identificeren.

Onbekende doden

Tien onbekende doden kregen een naam nadat er aanvankelijk geen idee was om wie het ging. Mensen die bijvoorbeeld in het water zijn gevonden, of die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven.

Volgend jaar wordt gekeken of in een aantal zaken identificatie mogelijk is met de nieuwe technieken. Verwanten van vermisten worden opgeroepen DNA af te staan, ook al is de vermissing jaren oud. Nabestaanden van nog niet geïdentificeerde oorlogsslachtoffers kunnen zich ook melden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen auto, maar staalkabel gevonden in zoektocht vermiste vrienden

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore