Ga naar de inhoud
'Unieke werking'

Groep experts: 'Overheid moet oproepen om vitamine D te gaan slikken'

Beeld © Editie NL

Een groep medische experts uit in het AD kritiek over de afwachtende houding van de overheid over vitamine D. Volgens de experts tonen steeds meer studies aan dat vitamine D ervoor zorgt dat de kans om corona op te lopen, kleiner wordt. Ook zou de ziekte door de vitamine milder verlopen.

De afgelopen maanden zijn er verschillende verkennende studies gedaan naar het verband tussen een gebrek aan vitamine D en het coronavirus. Een recent onderzoek is dat van Northwestern University in de Amerikaanse staat Illinois, waar RTL Nieuws ook over schreef.

De onderzoekers concludeerden dat patiënten in landen met veel doden, zoals bijvoorbeeld Italië en Spanje, beduidend lagere vitamine D-waarden hadden dan patiënten in landen waar de sterfte lager is.

Oproep

In het AD springen talloze experts vandaag weer in de bres voor de vitamine en spreken over een unieke werking. De overheid zou mensen moeten oproepen om preventief de vitamine te gaan slikken, vinden ze.

"In de wetenschappelijke wereld groeit de eensgezindheid over de belangrijke rol van vitamine D", zegt Manfred Eggersdorfer van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Helpt
Lees ook:
Helpt het slikken van vitamine D tegen het coronavirus?

Afwachtende houding

De afwachtende houding van de overheid schiet de groep expert in het verkeerde keelgat. Bijvoorbeeld hoogleraar Huub Savelkoul: "Er zijn steeds meer studies die het voordeel van vitamine D aantonen. Ik vind het een soort van arrogantie dat de overheid eerst een metastudie wil afwachten", zegt de hoogleraar tegen de krant. 

Internationaal is er nu ook een wereldwijde oproep die meer aandacht vraagt voor vitamine D. De oproep is ondertekend door 150 wetenschappers. 

Bekijk ook: Zo werkt de nieuwe variant van het coronavirus

02:40