Moeite met coronaregels

Horeca worstelt met kerstmenu's: 'Bestellingen voor 18 man, dat kan echt niet'

25 december 2020 19:27 Aangepast: 25 december 2020 19:37
Er worden een hoop kerstmenu's afgehaald deze dagen.

Door de kerstafhaalmenu's doen horeca-ondernemers deze dagen goede zaken. Maar uit de bestellingen die binnenkomen, blijkt ook dat lang niet iedereen de coronaregels goed naleeft. "Zo'n 300 klanten hebben bij ons een kerstmenu besteld, bij zeker 70 mensen zijn de bestellingen zo groot dat ik zeker weet dat het niet volgens het boekje is."

Voor veel horeca-ondernemers zijn de afhaalkerstmenu's een geschenk uit de hemel: even een klein beetje schade inhalen na de dramatische maanden die achter hen liggen.

'Dit kan niet'

Maar horeca-ondernemers zien tijdens de kerstdagen ook bestellingen die de wenkbrauwen doen fronsen. Uit sommige aantallen blijkt wel dat lang niet iedereen zich aan de coronaregel houdt om maximaal drie mensen thuis uit te nodigen met kerst.

Een horeca-ondernemer uit het midden van Nederland, die liever niet met zijn naam wordt genoemd, vertelt: "Ik heb het erg druk met bestellingen. Er zit er zelfs één tussen voor achttien mensen. Dat kan natuurlijk niet, maar ik wil mijn omzet ook niet mislopen."

'Heel dubbel'

Het is geen uitzondering, blijkt uit een rondgang onder horecazaken van RTL Nieuws. "Het is heel dubbel", zegt horeca-ondernemer Sanne, eigenaar van een chique restaurant in een dorpje in de provincie Utrecht. "Ik ken bijna al mijn klanten persoonlijk en weet dat er bestellingen gedaan worden die niet volgens de regels zijn. Veel te veel per huishouden", zegt ze.

"Je wilt natuurlijk geld verdienen in deze barre tijden, maar je weet ook als mensen dit massaal doen, dan blijven de besmettingen hoog en blijft de horeca nog langer dicht." Een groot dilemma, vindt ze: "Want als jij 'nee' zegt, bestellen ze bij de buren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bestel direct bij restaurant'

De horeca-eigenaar schat dat van de 300 mensen, zo'n 70 mensen zich niet aan de regels houden en met te veel mensen op een adres kerst vieren. "Mensen geven het ook toe en zeggen dat ze het ervoor over hebben. Het zijn vaak slimme, chique mensen die allemaal hun eigen smoesje hebben. Omdat het zo'n naar jaar was, nemen ze met kerst maar het risico om toch met de hele familie te gaan zitten."

Opvallend grote bestellingen

Bij restaurant Chiel in Zutphen zien ze ook een paar grote bestellingen. "Het hoogste aantal tot nu toe is 12 per adres. Mensen zeggen er niet bij of ze zich aan de regels houden, dus je kunt er ook niet zomaar over oordelen", zegt een medewerker.

In restaurant de Vroolijke Frans in het Gelderse Brummen rennen ze deze dagen ook de benen onder hun lijf vandaan. Maar in Brummen lijken de mensen zich goed aan de regels te houden, vertelt de restauranteigenaar. "We hebben 540 kerstmenu's die besteld zijn. Gemiddeld wordt er per adres door vier personen besteld. Het lijkt dus achter de deuren allemaal goed te gaan."

De eigenaar heeft zelfs klanten gehad die na de toespraak van premier Rutte hun bestelling hebben gecanceld omdat de bestelling voor te veel personen was. 

Geke Ekelschot, eigenaar van De Heeren in het Utrechtse Montfoort, checkt bij zijn gasten voor hoeveel personen een diner is. "We vragen hoe het zit want we proberen alles netjes volgens de regels te doen. Wij zijn horeca en willen zo snel mogelijk opengaan. Hoe meer mensen zich gedragen, hoe eerder wij open kunnen."

Over het algemeen krijgt hij kleinere bestellingen. "Voor 2, 4 of 6 personen. We hebben een paar bestellingen voor 9 personen. Dan vragen we even door."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Evy van der Sanden en Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore