Vuurwerkverbod

OM: fors hogere straffen voor rotzooi trappen tijdens jaarwisseling

24 december 2020 18:51 Aangepast: 24 december 2020 19:01
archieffoto Beeld © ANP

Officieren van justitie gaan fors hogere straffen eisen of opleggen bij overtredingen tijdens de jaarwisseling. Dat zal gelden voor mensen die vuurwerk verkopen of afsteken, maar ook bij agressie en geweld tegen brandweer, politie of andere hulpverleners. Als er alcohol in het spel is, werkt dat strafverzwarend.

Bij overtredingen tijdens de jaarwisseling zullen strafeisen 75 procent hoger liggen. Bij agressie of geweld tegen hulpverleners zullen straffen en strafeisen 200 procent hoger liggen dan normaal.

"Oud en nieuw hoort een feest te zijn, ook al hebben we bij deze bijzondere jaarwisseling met beperkingen te maken in verband met het coronavirus waar niet iedereen blij mee is. Feestverstoorders zullen worden aangepakt", zegt Guus Schram, hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vuurwerkshow' NPO vanuit Johan Cruyff ArenA

Tijdens de jaarwisseling is het verboden vuurwerk te verkopen, bij je te hebben, te vervoeren en af te steken. Dit moet de druk op ziekenhuizen, huisartsposten en handhavers op straat verminderen.

Cobra's

Boetes voor vuurwerk variëren van 100 euro voor het bij je hebben van vuurwerk tot minstens 400 euro boete bij het afsteken van professioneel vuurwerk, zoals cobra's. Ook kunnen er werkstraffen en ook celstraffen worden opgelegd als het gaat om een grotere hoeveelheid vuurwerk. Daarnaast krijgt een overtreder dan ook een strafblad.

Het verbod geldt niet voor zogenoemd kindervuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes, sierfonteintjes of knalerwten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore