Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Trein-, bus- en bootreiziger naar Nederland moet negatieve coronatest laten zien

Een coronatest wordt afgenomen. Beeld © ANP

Alle reizigers die naar Nederland komen met trein, bus of boot moeten vanaf dinsdag 29 december een negatieve testverklaring kunnen laten zien. Dat heeft het kabinet besloten. De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland te zijn afgenomen.

Gisteravond maakte het kabinet al bekend dat alle luchtreizigers naar Nederland vanaf dinsdag verplicht zijn om een negatieve coronatest te laten zien.

Ook in thuisquarantaine

De verplichte negatieve test komt boven op de richtlijn om na aankomst in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Het kabinet benadrukt dat alleen noodzakelijke reizen moeten worden gemaakt en dat iedereen zich moet houden aan de hygiëne- en quarantainerichtlijnen.

Deel
Lees ook:
Deel reizigers heeft negatieve coronatest nodig bij aankomst Nederland

Vervoerders dienen zorg te dragen voor de controle, bij het instappen of tijdens de reis. Reizigers die geen recente negatieve testverklaring kunnen laten zien, kunnen door de vervoerder verzocht worden de bus of trein te verlaten.

Noodzaak

Ook heeft het kabinet besloten dat rederijen die varen vanuit alle gebieden waar een hoog risico op coronabesmettingen geldt, per direct verplicht zijn om alle passagiers vanaf 13 jaar vóór het boarden te controleren op de aanwezigheid van een negatieve testuitslag.

De maatregelen zijn volgens het kabinet noodzakelijk om het risico op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update