Ga naar de inhoud
Bizar sportjaar

Judoka Roy Meyer weet nu dat ook olympische lijven corona krijgen

Judoka Roy Meyer trainde in het voorjaar gedwongen in z'n achtertuin. Beeld © ANP

Judoka Roy Meyer zou naar de Olympische Spelen gaan, hij zat middenin een hoopvolle kwalificatie. Maar de Spelen gingen niet door, hij kreeg corona en zijn oh zo sterke lichaam was daar flink van in de war. Een rotjaar met een gouden rand, want Roy ontdekte ook iets nieuws: hoe geweldig het is om kinderen te inspireren om te blijven sporten. 

Zwaargewicht en Roy Meyer (29) heeft een ochtendritueel waar je U tegen zegt. Volgeplakt met sensoren stapt hij ’s ochtends vroeg zijn bed uit. Roy wil alles weten: hoe goed heeft hij geslapen, hoe presteert zijn hart?

Na het meten doet hij ademhalingsoefeningen, neemt hij een koude douche en zet hij een 'alien-achtige bril' op voor een uurtje lichttherapie om goed wakker te worden. Daarna is het tijd voor ontbijt, om vervolgens natuurlijk te trainen, trainen en trainen.

Focus op het walhalla 

"Als er iets is dat ik dit jaar heb geleerd, is het wel dat focus houden cruciaal is", vertelt Roy terwijl hij zich ondertussen omkleedt. Volgend jaar zullen er belangrijke toernooien zijn waarop hij moet vlammen. Vlammen om Henk Grol voor te blijven voor een plekje op de Olympische Spelen in Tokio, het walhalla waar alle judoka’s bij willen zijn. Hij maakte het in 2016 al eens mee.

Roy gaat er gewoon vanuit dat die Spelen volgend jaar doorgaan. "Dat is de enige manier om er als topsporter in te staan." 

Lockdown, maar vol adrenaline

Zo dacht hij afgelopen maart ook. "Ik was helemaal volop in de olympische kwalificatiemodus. Mijn lichaam was helemaal op en top. En in één keer, boem, viel alles stil doordat een virus de wereld overnam." Roys lijf zat nog vol met adrenaline en met de spanning die hij maanden, jaren had opgebouwd.    

Judoën kon natuurlijk niet en de sportschool mocht hij ook niet in. Om toch actief en sterk te blijven, maakt hij van zijn achtertuin een sportschool. Met een tractorband van bijna 180 kilo en 300 kilo aan gewichten heeft hij daar 'best aardig' kunnen trainen.

Tegelijkertijd wilde Roy wat doen voor iedereen die maar thuis moest zitten. Dus maakte hij trainingsvideo’s voor op YouTube en probeerde hij met Zappsport en het online programma Squla Fit kinderen te inspireren om te blijven bewegen. 'Fantastisch mooi' was dat. "En heel anders. Als topsporter draait het vaak om mij. Het gaf me zo’n goed gevoel om anderen te inspireren. Daar ga ik na de Olympische Spelen echt mee verder." 

Afhankelijk van een powernapje

Maar nog even terug naar het afgelopen rotjaar. In augustus kreeg Roy corona. In zijn geval betekende dat slechts wat hoofdpijn, twee dagen lichte verhoging en een kleine verkoudheid. Maar ziek zijn, ook al is het maar een beetje, dat voelt gek voor iemand die er vanuit gaat dat zijn lichaam een 'topproduct' is.

Roy leek weer op tijd hersteld voor het EK judo in november. Maar kort tevoren kwam hij erachter dat zijn lichaam niet meer zonder dagelijks powernapje kon. Dat had hij nog nooit meegemaakt. En zelfs op het EK had Roy nog last van vermoeidheid. 

Het toernooi werd een tegenvaller. "Het EK leerde me dat ik nog niet 100 procent fit was, maar de drang om mee te doen was groot." Daarna besloot Roy alles op alles te zetten om z'n topvorm weer terug te krijgen. "Verlies is alleen verlies als je je daarbij neerlegt. Als je dat niet doet, levert elk verlies een grote bijdrage aan een winst later." 

Sinds die wijze gedachte zit hij dus iedere dag aan de sensoren en metertjes.

Liever een bloedneus van het testen

Ook nu het leven opnieuw stilligt, mag Roy als erkende topsporter gelukkig gewoon judoën en krachttraining doen. Uiteraard zijn er wel strenge regels: zo min mogelijk contact met mensen buiten de sport; zo veel mogelijk een mondkapje op in de judozaal; en minstens wekelijks een coronatest.   

Roy doet het met liefde, liever een bloedneus van al dat testen dan nog zo'n verloren jaar. Zo kan hij zijn olympische droom blijven najagen en hoeft dat niet meer houtje-touwtje in zijn achtertuin. "Inmiddels wijzen de cijfers uit dat ik weer helemaal fit ben. Klaar om te vlammen in Doha bij de World Masters op 13 januari." 

In die loeizware tractorband ligt nu trouwens een plas water waar zijn kinderen in spelen en aan de optrekstang hangt een schommel. "Zo zie je maar, de investering is niet voor niets geweest."