Ga naar de inhoud
Virtueel feest

Urk organiseert digitaal eindejaarsfeest voor jongeren: 'Ze vervelen zich'

Het was de afgelopen weken meerdere keren onrustig in Urk. Beeld © ANP

De gemeente Urk heeft naar aanleiding van de rellen in het dorp gesproken met jongeren. Een van de conclusies: ze vervelen zich. Daarom organiseert de gemeente tijdens de jaarwisseling een virtueel eindejaarsfeest waar ze kunnen 'dansen, borrelen en spelletjes spelen'.

De afgelopen weken was het meerdere keren onrustig op Urk. Jongeren staken extreem zwaar vuurwerk af en de ME moest twee keer uitrukken. 

Elke
Lees ook:
Elke zaterdag rellen op Urk: 'We hebben gefaald in het opvoeden'

"Naar aanleiding van de rellen in de afgelopen weken zijn we in gesprek gegaan met de jongeren", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen RTL Nieuws. "We wilden weten hoe dit nou kwam en wat er aan de hand was."

Jongeren vervelen zich

Het antwoord was duidelijk: de jongeren vervelen zich, vooral in het weekend. Dus organiseert de gemeente op oudjaarsavond in samenwerking met VRGH, een virtual reality gamebureau, een digitaal oud en nieuw-feest.

Zo kunnen er onder meer 200 jongeren meedoen aan een digitale escaperoom, is er een live oudejaarsshow met lokaal muzikaal talent en kunnen jongeren het tegen de politie opnemen voor een potje FIFA 21, schrijft de gemeente in een persbericht.

Maar zitten de jongeren op Urk hier wel op te wachten? De gemeente zegt van wel. "We hebben gesproken met jongeren die normaal de straat op gaan en bij elkaar komen in de jeugdhonken. En uit die gesprekken kwamen deze activiteiten."

Urk
Lees ook:
Urk grijpt opnieuw in na onrust: 'Kinderen zijn angstig'

"Ze vervelen zich, dus wij bieden ze nu de mogelijkheid voor een activiteit binnen de huidige maatregelen en beperkingen", zegt de woordvoerder. "Zo is er in ieder geval iets te doen voor de jongeren op oudejaarsavond."

De gemeente heeft 'echt niet de illusie dat dit alle problemen de wereld uit gaat helpen', zegt de woordvoerder. "Uiteindelijk is het aan jongeren en ouderen zelf om op creatieve manieren te zoeken naar een verantwoorde manier van ontspanning tijdens feestdagen en oud en nieuw."

Rust bewaard

Eerder deze maand sprak burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer met zo'n twintig jongeren. Daaruit kwamen deze activiteiten tot stand, zegt de wethouder. "Ik wil mijn vertrouwen uitspreken naar de Urker gemeenschap dat ook tijdens de feestdagen de rust bewaard zal blijven op de straten."

Jongeren
Lees ook:
Jongeren Urk gooien vuurwerk naar GGD-medewerkers en saboteren testlocatie

Urk wil jongeren van 15 tot en met 25 jaar bij het evenement betrekken. "Dit is een groep die het lastiger vindt om oudjaarsavond binnen door te brengen", zegt de woordvoerder. "Zij zouden normaal gesproken met vrienden naar buiten gaan en dat missen ze nu."

Overigens is het niet de bedoeling dat groepen massaal bij elkaar gaan zitten voor het evenement, benadrukt de gemeente. "In principe kun je hier in je eentje aan meedoen", aldus de woordvoerder.

Bekijk ook: vuurwerkbommen en onrust: opnieuw rellende jongeren op Urk

01:01
Ondanks strenge maatregelen kwamen jongeren de afgelopen weken samen en gooiden met zwaar vuurwerk en molotovcocktails.