215 euro

Amsterdammer die werkt naast de bijstand krijgt extraatje

24 december 2020 09:14 Aangepast: 24 december 2020 10:21
Beeld © ANP

Ben je Amsterdammer en zit je in de bijstand, dan kun je vanaf 1 maart 2021 tot 215 euro per maand bijverdienen. Dat heeft de gemeente besloten na een test die in februari 2018 startte.

Door de regels die nu gelden krijgen mensen in de bijstand die in deeltijd werken een lagere uitkering, die afhangt van de verdiensten van het werk wat ze doen. Vreemd, vond wethouder Rutger Groot Wassink, want op die manier motiveer je mensen niet om aan het werk te gaan.

Maximaal 215 euro per maand

Deelnemers aan het experiment mochten 50 procent van de inkomsten uit deeltijdwerk houden, met een maximum tot 200 euro per maand, zocht Binnenlands Bestuur uit. Na de proef mag de werknemer 30 procent van de inkomsten houden, met een maximum van 215 euro per maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies aan kabinet: basisbaan voor mensen die lang in bijstand zitten

Het doel van de regeling is om het aantal mensen dat in de bijstand zit én in deeltijd werkt, te laten groeien, en om uiteindelijk een stijging te bewerkstelligen in het aantal mensen dat een voltijdbaan krijgt. 

Schulden aflossen

Bijkomend voordeel is dat de financiële positie van mensen op deze manier wordt verbeterd, en dat het extraatje mensen helpt hun schulden af te lossen of vaste lasten te betalen. De regeling loopt tot 31 december 2022 en kan bij goede resultaten verlengd worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore