Manafort, Kushner, Stone

Trump verleent in laatste presidentsdagen gratie aan veroordeelde bondgenoten

24 december 2020 07:35 Aangepast: 24 december 2020 07:35
De Amerikaanse president Donald Trump Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan meerdere veroordeelde mensen met wie hij in het verleden heeft samengewerkt. Eén van die mannen die gratie kreeg is Paul Manafort, Trumps oud-campagneleider die vorig jaar schuldig is bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten.

Manafort werd ook veroordeeld voor witwassen en zich niet laten registreren als 'buitenlands agent' voor de voormalige pro-Russische regering van Oekraïne. Manafort was een van de hoofdverdachten in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar vermeende banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Hij hoeft zijn celstraf van ruim zes jaar nu niet meer uit te zitten.

Stone en Kushner

Ook heeft Trump nogmaals besloten gratie te verlenen aan politiek medewerker Roger Stone en de vader van zijn schoonzoon, Charles Kushner. Een presidentieel gratiebesluit vrijwaart iemand weliswaar van federale rechtsvervolging, maar betekent niet dat iemand niet vervolgd kan worden onder het strafrecht van een afzonderlijke staat.

Gratie verlenen - wat betekent dat?

Gratie verlenen is een bevoegdheid van de president. Het houdt in dat de straf wordt kwijtgescholden. Iedereen die ergens om is veroordeeld kan gratie worden verleend. Één belangrijk onderscheid wordt gemaakt: ''De president kan alleen gratie verlenen aan mensen die op een federaal niveau worden veroordeeld, niet op een statelijk niveau'', legt Amerikadeskundige Victor Vlam uit.

Roger Stone, een strategisch medewerker van de Republikeinse partij die onder meer achtergrondonderzoek deed naar politieke tegenstanders, kreeg drie jaar celstraf voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen. Trump had het vonnis van Stone eerder al omgezet naar een lagere straf.

Nog 15 anderen

Ook Charles Kushner, de vader van Jared Kushner, de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, krijgt gratie. Kushner werd in 2005 veroordeeld voor fraude met campagnegeld, belastingontduiking en het ongeoorloofd beïnvloeden van getuigen. Kushner werd in 2006 al vrijgelaten na het uitzitten van twee jaar celstraf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump verleent gratie aan oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn

Gisteren verleende de scheidend Amerikaans president al gratie aan vijftien personen onder wie de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en zijn oud-campagne-adviseur George Papadopoulos. Beide figuren speelden ook een rol in het Mueller-onderzoek.

Bekijk ook: Zo zagen vier jaar president Trump eruit

Het waren vier opmerkelijke jaren: van het bouwen van de grensmuur tegen migranten tot het terugtrekken uit het klimaatakkoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore