Daling woninginbraken

Minder woninginbraken tijdens feestmaand door lockdown

24 december 2020 02:52 Aangepast: 24 december 2020 07:08
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Sinds de lockdown werd aangekondigd is het aantal woninginbraken met 32 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Ook is het aantal inbraken over het gehele jaar gezien fors afgenomen. Dat komt omdat we tijdens de coronacrisis vaker thuis werken.

In eerdere jaren waren er juist pieken te zien in de decembermaand. Dat leek nu in eerste instantie ook te gebeuren, totdat de verscherpte coronamaatregelen halverwege de maand werden aangekondigd. Sindsdien zijn er 32 procent minder woninginbraken dan in dezelfde periode een jaar geleden. 

Barometer

De daling blijkt uit cijfers van de Interpolis InbraakBarometer, meldt De Telegraaf. Over het gehele jaar bekeken zijn er ook fors minder inbraken dan vorig jaar. Tot dusver waren er dit jaar 28.113 woninginbraken. Vorig jaar waren dat er aan het einde van het jaar 39.480. 

Volgens analisten komt het totale aantal inbraken aan het einde van het jaar rond de 30.000 te liggen. Hoewel sinds 2014 al een dalende trend te zien is, zou dat een uitzonderlijk laag aantal zijn. Vooral in de provincies Limburg (41 procent) en Groningen (38 procent) was er een sterke afname in woninginbraken.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Inbraakcijfers omhoog na versoepelen coronamaatregelen'

Het feit dat veel mensen thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft bijgedragen aan de nieuwe cijfers. De barometer wijst uit dat het aantal inbraken tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar met 37 procent daalde. Tijdens de tweede was de afname kleiner: vanaf de maand oktober was er een daling van 27 procent. 

Feestmaand

Ondanks de daling moeten we waakzaam blijven tijdens de feestdagen, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak van de Nationale Politie. "Ik denk toch dat veel mensen elkaar op gaan zoeken en dat betekent verlaten huizen. Als je de deur uitgaat, laat dan wat lichten branden, zet wat halfvolle glazen op tafel en laat de gordijnen open. Dat verkleint de kans op ellende."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wapens tegen inbrekers: 'Hij zal de klap van mijn bijl niet overleven'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore