'Extreem pijnlijk'

GGD-arts: 'Nog steeds uitbraken verpleeghuizen door besmette bezoekers'

23 december 2020 17:19
Ashis Brahma werkt bij de GGD Noord-Oost Gelderland. Beeld © RTL Nieuws

Je ziet nog steeds dat mensen die positief getest zijn op het coronavirus tóch naar hun werk gaan of zelfs een verpleeghuis bezoeken, waarna een uitbraak ontstaat. Dat zegt Ashis Brahma van de GGD Noord- en Oost-Gelderland tegen RTL Nieuws . "Dat zijn trieste voorbeelden en het is extreem pijnlijk. Het zal maar in de instelling gebeuren waar jouw oma of opa ligt."

Je zou zeggen dat mensen zo langzamerhand beter moeten weten, begint GGD-arts Brahma zijn verhaal. "Maar nog niet iedereen gaat er verstandig mee om. Sommige mensen doen toch hun eigen ding. Ik word er verdrietig van."

De arts infectieziektebestrijding hoort nog steeds verhalen van verpleegkundigen die opbellen om te melden dat er in de instelling corona is. "Vervolgens blijkt dan uit ons bron- en contactonderzoek dat medewerkers met klachten tóch zijn gaan werken. Zonder maximale bescherming." 

Bezoekers niet eerlijk

Een ander schrijnend voorbeeld in een oudereninstelling: "Dat er een bezoeker is geweest mét klachten, die wist dat hij positief was. En daarna is er dan een uitbraak en verspreidt de corona zich ook over andere afdelingen. Mensen worden heel ziek en moeten zelfs opgenomen worden. Hartverscheurend."

De GGD-arts kan in dit specifieke voorbeeld niet zeggen of er doden zijn gevallen, maar er zijn zeker bewoners heel ziek geworden. Hoe vaak zoiets voorkomt? "We hebben geen precieze getallen, veel mensen zeggen het ook niet eerlijk als ze dit doen. Maar het komt nog altijd voor dat op deze manier besmettingen in instellingen ontstaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren Urk gooien vuurwerk naar GGD-medewerkers en saboteren testlocatie

Hou je aan de regels

In de regio Noord-Oost Gelderland worden wekelijks 20.000 testen afgenomen. "In onze regio houden veruit de meeste mensen zich goed aan de regels, maar nog steeds stappen mensen die in quarantaine moeten, bij iemand in een auto. Of gaan toch naar hun werk. Ongelooflijk." 

Brahma snapt niet dat sommige mensen nog altijd niet hebben geleerd van de eerste golf, waar grote groepen mensen in instellingen stierven door corona. Daarom doet de arts nog een dringende oproep: "Er zijn simpele maatregelen die je moet volgen als je klachten hebt. Houd je daar alsjeblieft aan. Wees wijs. Ik snap dat mensen elkaar willen bezoeken, maar als het niet, kan het niet."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore