Stormachtige ontwikkeling

'Aubergenius' maakt naam op WK: heeft Nederland een nieuwe dartsheld?

23 december 2020 15:31 Aangepast: 23 december 2020 20:17
Van Duijvenbode na zijn winst op Rob Cross gisteravond. Beeld © ANP

Nadat een Engelse dartscommentator erachter kwam dat darter Dirk van Duijvenbode ook in een auberginekwekerij werkt, was zijn nieuwe bijnaam geboren: Aubergenius. Hij bereikte gisteren op fenomenale wijze de volgende ronde bij het WK darts. Hebben we na Michael van Gerwen een nieuwe potentiële dartsheld?

Gisteravond versloeg hij voormalig wereldkampioen Rob Cross, momenteel de nummer vijf van de wereld. Maar tijdens het WK werkt Van Duijvenbode op afstand gewoon door, als administratief medewerker bij de auberginekwekerij Van Onselen uit 's-Gravenzande.

Door de strenge lockdown in Londen zit Van Duijvenbode vooral op zijn hotelkamer. "Hij heeft een tweede scherm mee en werkt overdag op zijn kamer", zegt eigenaar Arjan van Onselen tegen RTL Nieuws. "Dit is voor hem de perfecte balans. Dat heeft hij zelf ook aangegeven."

Opvallendste verschijning

Er doen veel Nederlanders mee aan het WK darts, dat tot 3 januari wordt gespeeld in Londen. Dirk van Duijvenbode is misschien wel de opvallendste verschijning tot nu toe.

Alleen zijn opkomstnummer is al bijzonder: Glimpse of the Future van DJ Typhoon. Onder begeleiding van het hardstylenummer bokst Van Duijvenbode met zijn vuist door de lucht terwijl hij het podium betreedt.

Eerder dit toernooi kwam hij zelfs met een aubergine het podium op, als verwijzing naar zijn baan bij de kwekerij.

"Hij regelt betalingen, personeelszaken en voedselcertificeringen", zegt van Onselen. Op papier staat hij voor 32 uur per week ingepland bij het bedrijf, maar het darten krijgt wel voorrang als dat nodig is, zoals nu bij het WK in Londen.

Arjen op de dartbaan die voor Dirk is gemaakt in de auberginekwekerij. Arjen op de dartbaan die voor Dirk is gemaakt in de auberginekwekerij.

Van Duijvenbode werd geboren in Katwijk aan Zee, groeide op in Urk maar verhuisde in 2009 naar 's Gravenzande. Daar kwam hij te werken in de kwekerij, waar voor hem een speciale trainingsbaan is aangelegd. "Zo kan hij tussen het werk door ook nog door trainen."

Bijnaam gelanceerd

Inmiddels is Van Duijvenbode bezig met een opmars in het dartcircuit. Als debutant op de World Grand Prix Darts haalde hij begin oktober de finale en daar maakte hij ook indruk op dartscommentator Dan Dawson, die zijn bijnaam 'Aubergenius' lanceerde. Sindsdien is er een ware hype gaande rondom zijn persoon en zijn bijnaam.

Ook zijn vriend Jeroen van Veen zag de populariteit van Van Duijvenbode stijgen. Hij ontwierp speciale aubergine-dartpijlen en die gaan als warme broodjes over de toonbank. "Een week of zes geleden zijn we hiermee begonnen en sindsdien is er een stormloop op de pijlen", zegt Van Veen.

Er is een run op de speciale aubergine-dartpijlen van Bull's Darts. Er is een run op de speciale aubergine-dartpijlen van Bull's Darts.

Maar hoe ver kan Dirk van Duijvenbode het gaan schoppen? Er wordt al gespeculeerd dat hij naast Michael van Gerwen de nieuwe dartsheld van Nederland kan worden. "Daar zou ik voorzichtig mee zijn", zegt dartscommentator Jacques Nieuwlaat.

Dat stempel hebben al heel veel darters in de afgelopen jaren gekregen, meent de commentator. "Van Gerwen, daar is er maar één van. Maar het is wel interessant om te kijken wat er in zijn kielzog mee kan komen. Dirk lijkt wel één van de darters te zijn die dat zou kunnen."

Stormachtige ontwikkeling

Nieuwlaat is wel te spreken over de 28-jarige darter. "Hij heeft het afgelopen jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Als hij zo doorgaat, kan hij wel bij de beste zestien van de wereld komen."

Na zijn overwinning gisteravond op de nummer vijf van de wereld wist Van Duijvenbode even niet meer wat hij moest zeggen voor de camera:

Wie hem op het podium ziet, zou het niet zeggen maar Van Duijvenbode is normaal gesproken een rustige jongen. "Het is een stabiele jongen die weet wat hij wil. Maar ook heel toegankelijk", zegt Van Veen. "Hij zal altijd zijn best doen om iedereen te woord te staan, ook op sociale media bijvoorbeeld."

Van Onselen weet wel waarom Van Duijvenbode de gunfactor heeft: "Hij is puur. Dirk is gewoon Dirk en er zit geen mediatraining achter. Dat wordt door iedereen gewaardeerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore