Onderzoek hersenstamkanker

Utrechts ziekenhuis koopt robotarm met geld van nagellakactie Tijn

23 december 2020 04:16 Aangepast: 23 december 2020 14:46
De inmiddels overleden Tijn lakte in 2016 nagels in het Glazen Huis van 3FM. Beeld © ANP

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht koopt een robotarm, waar het kinderen met een tumor in de hersenstam mee kan onderzoeken. Het kinderziekenhuis koopt de machine met de opbrengst van de nagellakactie van de inmiddels overleden Tijn Kolsteren, die op 6-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van hersenstamkanker.

Met de robotarm kan een neurochirurg op een veilige manier tumorweefsel afnemen in de hersenstam. Daardoor kan er beter onderzoek worden gedaan naar hersentumoren bij kinderen.

"Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen", meldt het ziekenhuis.

Nationale held

De robotarm wordt betaald met geld dat Tijn Kolsteren vier jaar geleden ophaalde. De 6-jarige Tijn werd een nationale held met zijn nagellakactie in het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Hij haalde met zijn actie 1,2 miljoen euro op. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dankzij Tijn (6) nieuwe hoop voor kinderen met hersenstamkanker

Dat geld werd ondergebracht bij de Stichting Semmy. John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten deze stichting in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker.

Geen genezing mogelijk

De robotarm kan waarschijnlijk begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Tijn overleed in 2017 een week voor zijn zevende verjaardag aan hersenstamkanker. In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk.

"Tijn wilde anderen helpen. De aanschaf van de robotarm zorgt ervoor dat hij dit, indirect, nog steeds doet", zeggen de ouders van Tijn, Jolanda en Gerrit Kolsteren.

"Wij hopen dat de robotarm gaat bijdragen aan een behandeling van hersenstamkanker, opdat in de toekomst genezing mogelijk is. Het gemis van je kind is onmenselijk groot, wij hopen dat anderen dit leed bespaard blijft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore