Druk op zorg

'Enorme toename crisismeldingen in jeugdpsychiatrie'

23 december 2020 01:41 Aangepast: 23 december 2020 02:02
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Jeugd-ggz-instellingen krijgen de laatste maanden veel meer crisismeldingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor neemt de druk op de zorg toe: "Het systeem loopt vast", zegt een woordvoerder.

Dat blijkt uit cijfers die twintig ggz-instellingen vandaag publiceren, waar het NRC en de NOS over schrijven.

60 procent meer meldingen

In sommige regio's is het aantal crisismeldingen met 60 procent toegenomen, en dat terwijl het tijdens de lockdown juist opvallend rustig bleef. Vooral in de Randstad, West-Brabant en het oosten van het land zijn de problemen groot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer meer mensen in de bijstand, vooral jongeren de klos

Jongeren die kampen met ernstige depressies, suïcidaal zijn of ernstige eetstoornissen hebben komen bij de crisiszorg terecht. Vaak gaat het om spoedgevallen, waarbij er nog dezelfde dag hulp nodig is. Door de enorme vraag is dat echter niet altijd mogelijk.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Sinds de jeugdzorg vijf jaar geleden werd gedecentraliseerd, worden er landelijk weinig cijfers geregistreerd. Zo is het niet duidelijk hoelang de wachtlijsten zijn en is het zelfs onduidelijk hoeveel jongeren landelijk door de jeugdpsychiatrie worden geholpen.

Wachtlijsten

De cijfers van de twintig ggz-instellingen schetsen echter een verontrustend beeld. Zo moesten jongeren bij een instelling in Amsterdam drie maanden wachten op behandeling voor een eetstoornis. "Dat is onverantwoord", vindt de instelling.

Ook wordt het steeds lastiger voor hulpverleners om een crisisbed te vinden voor jongeren die acuut moeten worden opgenomen. De angst bestaat dat de problemen na deze tweede lockdown verder toe zullen nemen.

Zorgen over lockdown

"Uit onderzoek weten we dat de gevolgen van de eerste intelligente lockdown al niet mis waren", zegt Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz, in het NRC. "We maken ons echt zorgen over wat er nu gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toename stress- en burn-outklachten jongeren: 'Ik had zo'n drie paniekaanvallen per week'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore