Negatieve coronatest

Reizigers uit Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika mogen Nederland weer in

23 december 2020 00:30 Aangepast: 24 december 2020 11:05
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De vliegverboden voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn vanaf vandaag voorbij. Zowel Nederlanders als burgers uit andere Europese landen mogen met een negatieve coronatest Nederland weer in. Wel geldt het dringende advies om tien dagen thuis in quarantaine te gaan.

Dat heeft de regering gisteravond bekendgemaakt. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken maakte eerder op de dag al bekend dat er een einde aan de reisbeperkingen zou komen, maar het was nog niet duidelijk wanneer dat zou zijn. Uiteindelijk is besloten dat het vliegverbod vandaag vanaf 00.01 uur al vervalt.

Maatregelen

De maatregelen werden afgelopen weekend genomen nadat er een gemuteerde versie van het coronavirus was opgedoken in Groot-Brittannië. Die virusvariant zou tot wel zeventig procent besmettelijker zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe weten de Britten dat de mutatie 70 procent besmettelijker is?

Niet alleen Nederland, ook andere Europese landen sloten daarom de grenzen met het Verenigd Koninkrijk. Daardoor kwamen vrachtwagenchauffeurs in het Britse Dover in een horrorfile terecht:

De Europese Commissie riep lidstaten gisteren al op om het Verenigd Koninkrijk niet volledig te isoleren. Kritieke vrachtverbindingen moeten worden heropend en ook passagiersvervoer moet mogelijk blijven. Wel moeten niet-essentiële reizen worden vermeden, vond het dagelijks bestuur van de Europese Unie (EU).

Overleg met vervoerders

De Nederlandse regering moest nog overleggen met vervoerders voordat de reisbeperkingen opgeheven konden worden. Alleen wie een negatieve coronatest kan overleggen mag vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reizen.

Het zal aan de vliegmaatschappijen en rederijen zijn om passagiers vóór vertrek te controleren op de negatieve testverklaring, die maximaal 72 uur oud mag zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet alleen maar ellende: 'Door corona ben ik een ander mens geworden'

Het kabinet wil de verplichting voor een negatieve testverklaring zo snel mogelijk ook invoeren voor andere landen, ook voor Nederlanders en burgers uit andere EU-lidstaten. Het advies van het kabinet blijft om niet te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is.

Vrachtverkeer

Ook Frankrijk opent vandaag de grens weer voor vrachtverkeer vanuit Groot-Brittannië. Voorwaarde daarbij is wel dat er een sneltest bij de vrachtwagenchauffeurs wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief moet zijn. De Britse minister van Transport, Grant Shapps, reageerde gisteravond opgelucht. "We hebben vandaag goede vooruitgang geboekt met de Franse regering", zei hij.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Gisteren kwam ook het nieuws naar buiten dat al zeker twee personen in de regio Amsterdam besmet zijn met de gemuteerde versie van het coronavirus. Het lijkt erop dat één van die twee personen niet in het Verenigd Koninkrijk is geweest.

'Niet breed verspreid'

Toch denkt coronaminister Hugo de Jonge niet dat er al veel mensen in Nederland besmet zijn met het virus. "We denken niet dat het heel breed verspreid zal zijn, niet vergelijkbaar met de Engelse situatie", zei hij daarover.

In Groot-Brittannië werd gisteren een recordaantal van 36.804 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat is waarschijnlijk toe te schrijven aan de besmettelijkere variant van het virus.

Bekijk ook: zo komt het coronavaccin naar ons toe

8 januari moet het beginnen, de vaccinatiecampagne tegen corona. Ook Nederland begint met het Pfizer-vaccin. En dat is niet het makkelijkste omdat het extreem koud bewaard moet worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore