Ga naar de inhoud
Gevallen coalitie

Weer nieuwe verkiezingen in Israël, vierde keer in twee jaar

Benjamin Netanyahu. Beeld © ANP

Israëliërs moeten komend voorjaar voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. De coalitiepartijen Likoed en Blauw en Wit wisten geen begrotingsakkoord te bereiken. De huidige Knesset wordt daarom automatisch ontbonden.

Een wetsvoorstel om de partijen van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) een week extra de tijd te geven, kreeg in het parlement  49 van de 120 stemmen en dat zijn er te weinig. Naar verwachting vinden er op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats.

Spanningen

De coalitie tussen Netanyahu en Gantz kent vanaf de start al problemen, maar recentelijk groeiden de spanningen. In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een begroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen. Netanyahu wilde dat uiteindelijk toch niet omdat hij vanwege de coronacrisis alleen voor dit jaar een begroting wilde vaststellen.

Weer
Lees ook:
Weer nieuwe verkiezingen Israël, derde keer binnen jaar

Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals afgesproken in het coalitieakkoord.

Naast de problemen is er ook nog de strafzaak wegens corruptie die tegen Netanyahu loopt. Hij werd in januari aangeklaagd voor corruptie, fraude en vertrouwensbreuk. Gantz beschuldigt zijn coalitiepartner ervan dat die alles doet om onder die rechtszaak uit te komen.

Netanyahu
Lees ook:
Netanyahu mag regering vormen ondanks corruptieproces