Kerstspecial

All you need is love in coronatijd: 'Mooiste sprookje dat we ooit maakten'

24 december 2020 08:02 Aangepast: 24 december 2020 10:27
Robert ten Brink in een studio met speciale kersthuisjes om het coronaproof te houden. Beeld © EndemolShine

Een kerstboom, cadeaus en lekker eten zijn misschien belangrijk, maar het is pas écht kerst als de kerstspecial van All you need is love op tv is. Na al die jaren dacht presentator Robert ten Brink dat hij alles wel gezien had, maar door corona werd dit jaar ingewikkelder dan ooit. Het was spannend en intens om te maken, maar het is ook één van de mooiste afleveringen ooit geworden, zegt de presentator.

"Bij ieder onderwerp wat we hebben gemaakt, was er tot het laatst de onzekerheid of het wel ging lukken", zegt Robert ten Brink. Het idee van het programma is al jarenlang hetzelfde: niemand mag alleen zijn met kerst. En dat betekent dat geliefden vanuit de hele wereld naar Nederland worden gehaald voor een reünie vol knuffels, zoenen en tranen. Maar met gesloten grenzen, quarantaineplicht en andere coronamaatregelen is dat makkelijker gezegd dat gedaan.

"We moesten als eerste afscheid nemen van het idee van een studio met 500 man, waar het kerstgevoel uit knalt. Dit jaar is het veel ingetogener geworden en zijn de verhalen veel intenser", zegt Ten Brink, die het programma al sinds 1992 maakt. Door corona hadden bijna alle mensen in het programma elkaar al sinds maart niet gezien, zonder te weten wanneer het ooit weer zou gaan lukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerstspecial All You Need Is Love zit bomvol verrassingen

Ook Anuska, die dit jaar werd verrast, dacht niet dat ze haar vriend Gabriel de aankomende maanden nog zou zien. De vorige keer dat ze hem kon vasthouden was zeven maanden geleden in de Dominicaanse Republiek, waar hij een hotel en restaurant had. "Ik werd daar zwanger", vertelt ze. "Ik zou een paar weken bij hem zijn, maar ben door corona 3,5 maand daar gebleven. Maar toen ik eind mei de kans kreeg, heb ik een vlucht naar Nederland genomen."

Anuska wilde haar zwangerschap in Nederland doorbrengen, maar had er niet op gerekend dat het zó moeilijk zou zijn om haar vriend ook naar Nederland te halen. Ze is twee weken geleden bevallen met alleen haar tante erbij, zonder enig idee wanneer Gabriel hun dochtertje zou kunnen vasthouden.

Anuschka en Gabriel tijdens een eerdere reis samen Anuschka en Gabriel tijdens een eerdere reis samen

Kerstwonder

Je voelt 'm misschien al aankomen: een week na de bevalling stond Robert ten Brink op de stoep om het kerstwonder te voltrekken. Gabriel was hier, in Nederland, klaar om Anuska en zijn dochter vast te houden. "Mijn broer had me helemaal om de tuin geleid en gezegd dat we die avond samen spelletjes gingen spelen. Ik zag er niet uit, met een knot op mijn hoofd en een baby aan mijn borst", zegt ze.

Het kon haar allemaal niks schelen. "We hadden ons er een beetje bij neergelegd dat hij de eerste maanden van het leven van zijn dochter zou missen. We wisten pas toen we elkaar zagen hoeveel pijn het heeft gedaan. Toen kwam het er allemaal uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gestrand bij de ferry, kerst zonder familie: 'Heb de hoop opgegeven'

Ook al is het bijna kerst en staat Robert ten Brink staat op de stoep, de makers van het programma zien eigenlijk bijna altijd dat mensen het pas geloven zodra hun geliefde echt tevoorschijn komt. Bij Anuska was dat niet anders. "Ik vraag me nog steeds wel eens af of hij er wel echt is", zegt ze.

Anuska had van tevoren natuurlijk wel eens gedroomd over een verrassing van All You Need is Love, maar ze wilde er eigenlijk niet te veel aan denken. "Ik wilde focussen op mijn baby krijgen, valse hoop hebben was voor mij geen optie." Ze hadden al zo veel geprobeerd om Gabriel naar Nederland te halen, maar kregen elke keer te horen dat het echt niet mogelijk was.

Testen en quarantaines

Het was dan ook niet makkelijk voor de redactie van het programma om hem hier naartoe te krijgen. Normaal heeft de redactie vooral veel contact met de Immigratie- en naturalisatiedienst, maar deze keer was ook nauw contact met de GGD nodig om te zorgen dat alles veilig verliep.

Ineens moesten er coronatesten en quarantaines worden ingepland, en moest er gewerkt worden onder strikte protocollen. En iemand naar Nederland halen ging ook niet zomaar, vanwege het inreisverbod. Voor mensen als Gabriel moest een speciale relatieverklaring komen, met bewijs dat ze écht een lange relatie hebben, om een uitzondering te maken.

Anuschka en Gabriel op reis in de tijd voor corona Anuschka en Gabriel op reis in de tijd voor corona

'Ik heb gelijk de hoorn erop gegooid'

Nog een extra hindernis: de mensen die verrast zouden worden, moesten ook naar een coronatest worden gelokt om ieders veiligheid te garanderen. Bij Anuska had haar broer gebeld om te zeggen dat iemand in zijn omgeving besmet was en dat zij zich ook moest laten testen. "Ik heb gelijk de hoorn erop gegooid, zo ben ik soms ook", lacht ze.

Uiteindelijk hebben ze de kraamhulp benaderd, en zij wilde gelukkig wel meewerken. "Zij heeft gezegd dat ze de kraamweek niet kon afmaken als ik geen test liet doen. Dat wilde ik echt niet", zegt Anuska. "Er moest toen iemand langskomen, en ik kreeg een stok in mijn neus. Ik was de hele avond super chagrijnig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo vier je kerst tijdens de lockdown: 'Lekker je huispak aan'

De wereld over vliegen

Toch was dit allemaal nodig, benadrukt Robert ten Brink. Hij vindt het belangrijk om ook als programma te laten zien dat er veel moeite is gestoken in het naleven van alle coronamaatregelen. Dat betekent ook dat sommige vaste onderdelen van het programma net een beetje anders moeten. "We vliegen echt niet iedereen zomaar de hele wereld over."

Zo zit er 'kerstsprookje' in het programma waarbij mensen in de sneeuw verrast worden. Normaal gebeurt dat op een berg in een land als Oostenrijk of Zwitserland, maar dit jaar zijn ze uitgeweken naar Zuid-Limburg. "Toch is het het mooiste sprookje geworden dat we ooit gemaakt hebben",zegt Ten Brink trots. "Dat zeg ik ieder jaar, maar echt, ga maar kijken."

Champ kwam helemaal uit Thailand om zijn vriend Edwin te verrassen in Limburg. Champ kwam helemaal uit Thailand om zijn vriend Edwin te verrassen in Limburg.

Kersthuisjes in de studio

Ook voor de studio is een slimme oplossing bedacht: er staan kersthuisjes met in totaal 30 man publiek. In elk huisje zit één huishouden en, hoe kan het ook anders, iemand in dat huisje wordt verrast. "We hebben met de huidige maatregelen geprobeerd om iets neer te zeggen van het niveau van een kerstshow. Kijkers moeten zich kunnen onderdompelen in het kerstgevoel."

Ten Brink zegt dat sommige dingen eigenlijk mooier zijn geworden dan andere jaren, maar of ze het in de toekomst weer zo gaan doen? Dat nou ook weer niet. "Als alles mag ga ik gewoon weer in een grote studio staan natuurlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore