Reizen gecanceld

Turkije weigert reizigers uit Nederland: 'Dit is te rigoureus'

22 december 2020 20:35 Aangepast: 22 december 2020 21:07
Mohammed (links) en Kaey en zijn zoon

Mohammed, Mehmet en Kaey: alle drie hadden ze een andere reden om deze week naar Turkije af te reizen. Maar dat gaat tot hun grote teleurstelling niet door. Alle vluchten zijn gecanceld.

Turkije heeft voor verschillende landen, waaronder Nederland, een inreisverbod ingesteld als voorzorgsmaatregel tegen het gemuteerde coronavirus dat in Engeland is aangetroffen.

Oud en nieuw in Dubai

"Het is vreselijk. Ik baal echt enorm." De uit Den Haag afkomstige Mohammed zou een goede vriend van hem in Istanbul bezoeken die daar een paar jaar geleden naartoe is verhuisd. Hij heeft nog geprobeerd via een andere route tickets naar Istanbul te boeken, maar al zijn vluchten zijn geannuleerd. "Ik voel mij hier zo opgesloten. Ik had mij enorm verheugd om hem daar in Istanbul op te zoeken." 

Daarna zouden de vrienden samen richting Dubai reizen om oud en nieuw te vieren. "Ik heb nu maar rechtstreeks geboekt van Schiphol naar Dubai en hopelijk komt het zo alsnog goed. Dan ontmoeten we elkaar maar daar."

Miniatuurvoorbeeld
Nieuwe variant van coronavirus

Britse virusvariant ook in Nederland, vliegverbod vanaf vandaag

Ook Mehmet uit Utrecht was van plan naar Turkije te reizen. Hij kreeg recent te horen dat zijn oom kanker heeft. Die wordt nu behandeld, maar de prognose is slecht. "Ik zou er eigenlijk heel graag naartoe willen gaan om alvast afscheid te nemen."

Uitzonderlijke situaties

Mehmet snapt wel waarom het land deze maatregel genomen heeft en legt zich erbij neer. "Maar het is wel heel wrang. Als ik er nu al naartoe had kunnen gaan, dan zouden we naar zijn geboortedorp zijn gegaan om, nu hij zich nog redelijk goed voelt, samen nog wat tijd door te kunnen brengen."

Mocht de oom van Mehmet in zijn laatste levensfase komen voordat het inreisverbod is opgeheven, dan hoopt Mehmet dat er nog wel mogelijkheden zijn. "Uit de contacten die ik heb gehad begrijp ik dat bij uitzonderlijke situaties zoals deze reizen gelukkig wel mogelijk gemaakt wordt door de Turkse overheid."

Voor de Amersfoortse Kaey en zijn vrouw en kinderen wordt echter momenteel geen uitzondering gemaakt. Eigenlijk zouden ze vanavond vliegen. Kaey's neef is overleden, 29 jaar oud, en wordt komende week in de buurt van Antalya begraven. 

Miniatuurvoorbeeld
Ook inreisverbod Verenigd Koninkrijk

Gestrand bij de ferry, kerst zonder familie: 'Heb de hoop opgegeven'

"Wij hadden alles geprobeerd om er toch bij aanwezig te kunnen zijn. Niet alleen voor onszelf, maar vooral ook als steun voor zijn ouders en zussen. Zij komen altijd bij ons over de vloer, dus je wilt er juist nu gewoon graag voor ze zijn." 

Kaey vindt het onbegrijpelijk dat er een algeheel inreisverbod is ingesteld. Natuurlijk snapt hij de zorgen over het overbelaste medische zorgstelsel in het land. "Maar soms neem je te gehaaste beslissingen. Ik vind dit veel te rigoureus". 

Verplicht vrij

Kaey en zijn vrouw werken beiden als zzp'er in de kinderopvang. Doordat minder kinderen gebruik maken van de noodopvang, moet het stel nu verplicht vrij nemen. Ze besloten de begrafenis te combineren met een vakantie in een wellnessresort. "Het hotel zit op tien minuten afstand van de plek van de begrafenis. Je reist verder niet. En we zitten dan de hele tijd in dat hotel." 

Hij hoopt dat de Turkse overheid met een tussenoplossing komt. "Waarom laten ze niet gewoon mensen toe die een negatieve coronatest kunnen laten zien, of die het al gehad hebben en daarom voorlopig immuun zijn?" Volgens hem zou dat een win-winsituatie zijn. "Die hotels daar zitten te springen om toeristen. Toen ik ze belde, zeiden ze tegen mij dat het er uitgestorven was." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore