Ga naar de inhoud
Niet betrouwbaar

Vlak voor kerst toename commerciële coronatests, GGD waarschuwt

Een commerciële teststraat van Covidtestnederland.nl Beeld © ANP

Nog even snel een coronatest doen om er zeker van te zijn dat je de kerstdagen met familie kunt doorbrengen. Commerciële labs zien een toename van deze 'kerstprikkers'. Maar, een negatieve testuitslag geeft geen garantie voor een veilige kerst.

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat het deze dagen drukker is bij commerciële labs. Bij coronasneltest Amsterdam merken ze bijvoorbeeld dat het vooral op 24 en 25 december druk is.

Zonder mondkapje

"Je kunt beter testen en zeker weten dat je niks hebt", zegt Lorraine Clewits van snellecoronatest.nl. "We zeggen wel: het is geen garantie en houd afstand. Maar we zien nu ook dat mensen zonder mondkapje bij hun ouders gaan zitten. Dan kun je maar beter testen, zeggen wij dan."

Ook bij een testcentrum in Den Haag merken ze dat het drukker is dan normaal. "Mensen denken dat het een manier is om zich vrij te pleiten", zegt Vincent van der Voorden. "Maar het is onverantwoord. Als jij tot de 25ste alles doet en je laat je dan testen, dan zegt de uitslag helemaal niets natuurlijk."

Betalen voor een coronatest: 'Bij de GGD moet ik te lang wachten'

01:53
Door de wachtttijden bij de GGD wijken mensen soms uit naar commerciële coronatesten.

Het voordeel van een commerciële test is dat de uitslag veel sneller binnen is. Soms zelfs binnen een kwartier. Deze tests zijn in het leven geroepen als vervanger van de PCR-tests van de GGD. 

Betrouwbaar of niet?

Tussen die commerciële coronatesters bestaan verschillen als het gaat om de testen die zij gebruiken. Je hebt de zogeheten gevalideerde tests: deze zijn door het RIVM erkend en goedgekeurd.

Sommige commerciële locaties maken gebruik van de zogeheten niet-gevalideerde tests. Die worden niet betrouwbaar geacht.

Testen zonder klachten

Het is tegenwoordig mogelijk om je bij de GGD te laten testen zonder dat je klachten hebt. Dat kan nuttig zijn. Zo kan het virus al in een vroeg stadium worden opgespoord en kan je eerder in isolatie. Bij een negatieve test betekent dit echter geen honderd procent garantie: er bestaat een kans dat je te vroeg bent getest. Bij de GGD mag je je daarom pas laten testen vijf dagen nadat je in contact geweest bent met iemand met corona.

De overheid zet momenteel 3 soorten testen in: de PCR-test, de LAMP PCR-sneltest en de antigeen sneltest. Mensen zonder klachten moeten getest worden met een daarvoor geschikte test. De PCR- en LAMP PCR-test zijn hiervoor voldoende gevoelig. Momenteel wordt nog onderzocht of ook de antigeen sneltesten ingezet kunnen worden voor mensen zonder klachten. 

Maar de GGD is duidelijk: ongeacht hoe betrouwbaar de test is, je moet je na een negatieve testuitslag nog altijd aan de maatregelen houden. "Zo'n test is een momentopname", zegt woordvoerder Sonja Kloppenburg.

"De uitslag is nooit waterdicht. Je kan altijd de teststraat uitlopen en het daarna oplopen. Dat geldt zowel voor betrouwbare als niet-betrouwbare testen."

'Neem het risico niet'

"Het kan zijn dat mensen na een negatieve testuitslag het idee hebben: ik kan nu wel normaal met oma knuffelen. Maar welke test je ook neemt, dat risico moet je niet willen lopen", zegt Kloppenburg. 

De toename in testafnames vlak voor kerst ziet de GGD niet bij hun teststraten. "Ik kan niet zeggen of mensen zich laten testen speciaal voor de kerstdagen. Het kan ook komen omdat mensen weten dat ze zich niet bij ons moeten laten testen zonder klachten."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Betalen
Lees ook:
Betalen voor een coronatest: sneller, maar ook betrouwbaar?