Ga naar de inhoud
Ziekenhuizen lopen over

Planbare ziekenhuiszorg wordt gestaakt vanwege coronadruk

Een buikoperatie Beeld © ANP

De planbare reguliere zorg in ziekenhuizen wordt voorlopig afgeschaald om voorrang te geven aan de behandeling van coronapatiënten. Dat meldt minister van Medische Zorg en Sport Tamara van Ark. 

De maatregelen worden genomen omdat de druk op de zorg enorm oploopt door het stijgend aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen. Daarbij komt nog dat door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel er een hoog ziekteverzuim is in de ziekenhuizen. 

Piek moet nog komen

Bovendien zijn de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt daarom met extra maatregelen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen. De maatregelen zijn nodig om 'personeel vrij te spelen'. 

De maatregelen van het LNAZ:

  • Voorbereiding verdere opschaling ic-bedden naar 1450
  • Staken van alle planbare reguliere zorg (in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) om zo personeel vrij te spelen in de rest van de zorg
  • Patiënten weer naar Duitsland verplaatsen

Volgens het LNAZ gaat er qua zorg tijdens deze lockdown meer door dan bij de eerste. "De urgente zorg gaat door, operaties die binnen 6 weken moeten gebeuren, gaan door. De poli gaat ook door, en datzelfde geldt voor dagbehandelingen", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het gaat echt om planbare, niet-urgente operaties die niet doorgaan." Het LANZ dringt aan op meer assistentie van niet-ic-verpleegkundigen. "Er zijn verschillende soorten 'buddy’s' die kunnen helpen, zoals apothekersassistenten die medicatie klaarmaken. Of denk aan de inzet van studenten geneeskunde." 

De piek van de tweede coronagolf moet nog komen. De verwachting is dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende weken nog zal toenemen. In de loop van januari wordt de grootste drukte verwacht.

'Veel
Lees meer
'Veel mensen afgewezen die in de zorg wilden helpen'

Alle hens aan dek

"Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt Van Ark. "Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald. Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."

Tijdens de eerste golf werden ook veel operaties afgezegd vanwege coronadrukte. Zoals de operatie van Stéphanie. Een voor haar belangrijke operatie werd keer op keer uitgesteld, vertelt ze in onderstaande video:

Operatie Stéphanie uitgesteld door coronadrukte: 'Pijn is hels'

01:16

Kritiek planbaar of regulier planbaar

Behandelingen die planbaar zijn, maar toch onder de noemer 'kritiek' vallen, worden niet geannuleerd. Medisch specialisten hebben eind oktober criteria opgesteld om het onderscheid te maken tussen kritieke planbare zorg en de overige planbare zorg.

Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek. Dat betekent dat de zorg voor kankerpatiënten en mensen met ernstige psychische aandoeningen moet doorgaan.

Behandelingen die zonder blijvende schade langer kunnen wachten, worden nu allemaal in de wacht gezet.