Goodbye 2020

Artiesten komen met festivalstream op oudjaarsavond: 'Behoefte aan feestje'

23 december 2020 06:00 Aangepast: 30 december 2020 11:16
De optredens zijn al van tevoren opgenomen. Beeld © ID&T

Lekker feesten in een club zit er de komende jaarwisseling niet in. Als alternatief wordt daarom een streamingfestival met zo'n 250 artiesten georganiseerd onder de naam Goodbye 2020. Mensen hebben behoefte aan een feestje, dacht organisator Maarten Schulz – dus waarom geen thuisfestival?

Schulz is CEO bij festivalplatform Follow the Beat en heeft een zwaar jaar achter de rug. "Toen we een paar maanden geleden lopende projecten hadden afgerond, dachten we: wat kunnen we nu nog doen?"

"De besmettingen klommen weer omhoog, steeds meer jongeren trapten rotzooi. Toen was het bij ons 1 plus 1 is 2: misschien kunnen we iets organiseren met oud en nieuw."

Zoom-privékamer

Zo ontstond het idee voor Goodbye 2020. Onder anderen Nicky Romero, Suzan & Freek, Boef, Snelle, Jandino, Douwe Bob, Sunnery James & Ryan Marciano, Willie Wartaal en Yellow Claw staan op het programma. 

Om 5 uur 's middags begint de stream te lopen, en die gaat door tot een uur of 5 's nachts. "We hebben twintig verschillende genres, van techno, house en hiphop tot pop en rock. En het is gratis, zodat het voor iedereen toegankelijk is", zegt Schulz. 

"We creëren een overzichtspagina met alle streams op een rij, zodat je zelf kunt kiezen. Aan elke stream zit een Zoom-kamer gekoppeld waar je via beeld kunt communiceren met anderen. Je kunt ook een privékamer aanmaken voor familie en vrienden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festival in coronatijd: silent disco via Zoom en dans in een hotelgang

Met heel Nederland in een stream, kan dat wel? "Het is zeker een uitdaging. Er kunnen honderden mensen in zo'n kamer. We bouwen dit in Google en dat zou moeten kunnen in deze omvang, maar in deze vorm heb het nog nooit eerder gezien."

Fedde le Grand

Het grote aftelmoment naar 00.00 uur wordt gedaan door dj Fedde le Grand. "Ik denk dat het voor iedereen een slecht jaar was, maar er is wel meer tijd om aan dit soort evenementen mee te doen", zegt hij.

"Dit jaar is een jaar van reflectie. Je wordt ermee geconfronteerd dat alles niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Ik probeer wel in mogelijkheden te denken."

Genot voor het oor

De optredens van de artiesten worden van tevoren opgenomen. "Het is toch anders dan een liveshow. Het moet een genot zijn voor het oor, een foutje mix je wat minder makkelijk weg", zegt Le Grand. 

Ook comedian Howard Komproe staat op het programma. Hij zal met theatergroep Caribbean Combo terugblikken op het afgelopen jaar. "Vooraf hebben we daar geen contact over, het is vooral improvisatie", zegt Komproe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is het meest gunstige scenario voor 2021 (waarschuwing: geen garanties!)

"Het was voor mij een interessant jaar", zegt de comedian. "Creativiteit krijgt een nieuwe dimensie, maar je krijgt wel steeds een deur in je gezicht. Je bedenkt steeds wat je nog wél kunt doen, maar dat gaat dan weer niet door."

De kosten van het festival worden mede gedragen door de overheid. "Maar niemand gaat er bakken met geld aan verdienen", zegt Schulz. "Het is echt bedoeld om iets voor de mensen te doen. Hopelijk kunnen we jongeren zo inspireren om thuis te blijven."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore