'De kennis ontbreekt'

Testlocaties in de fout met verwerken besmettelijk corona-afval

22 december 2020 13:00
Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af in een testlocatie bij de RAI. Beeld © ANP

Het merendeel van de testlocaties verwerkt het 'corona-afval' niet goed, blijkt uit inspecties van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bij 22 van de 39 coronatestlocaties wordt het afval niet goed verpakt en afgevoerd.

Tussen 7 en 11 december bezocht de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) testlocaties in heel Nederland. "We zien dat kennis over verpakken en afvoer van besmettelijk afval nog te vaak ontbreekt", zegt inspecteur-generaal Jan van den Bos van de ILT.

Zo wordt beschermende kleding van medewerkers en gebruikte wattenstaafjes afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken zou moeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Worden resultaten commerciële testlocaties ook meegenomen in de cijfers?

Bij 11 van de 24 GGD-testlocaties en 9 van de 14 bezochte commerciële testlocaties werd het afval niet goed verpakt en afgevoerd. Ook een testlocatie in een ziekenhuis maakte deze fout.

Risico's

Volgens het ILT brengt het niet goed verwerken van het afval risico's met zich mee. "Alle mensen die betrokken zijn bij het verpakken en vervoeren kunnen onbedoeld met het coronavirus in aanraking komen", schrijft de inspectie. De inspecteurs hebben leidinggevenden op testlocaties hier direct op aangesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren Urk gooien vuurwerk naar GGD-medewerkers en saboteren testlocatie

Door de toename en de continue zorg van coronapatiënten is er ook een toename van afval dat is besmet met het coronavirus. Besmettelijk afval moet volgens ADR-regels, de regels over het vervoer van gevaarlijke stoffen, in speciale kunststofvaten worden verpakt.

Door een tekort aan deze vaten werden de regels tijdens de eerste golf tijdelijk versoepeld. Afval mocht toen ook worden vervoerd in speciale plastic zakken. Deze regeling is nu opnieuw van kracht en geldt niet alleen voor afval van ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook voor het afval van de coronateststraten.

Bekijk ook: massaal op corona testen, daar hangt een flink prijskaartje aan

XL-testlocaties, testkits, gebruik van laboratoria en inzet van GGD-personeel, het kost natuurlijk wel geld. Olivia Manders legt uit dat één zo'n test flink in de papieren loopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore