'Wilde iets terugdoen'

Jeroen bezorgt 300 kerstpakketten bij ic-personeel dat zijn leven redde

22 december 2020 17:03 Aangepast: 23 december 2020 09:01
Jeroen van Elewout bezorgde maandag de kerstpakketten bij het LUMC Beeld © Privefoto's

Ruim 300 kerstpakketten stonden opeens voor de deur bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze waren daar bezorgd door een ex-coronapatiënt. De 55-jarige Jeroen van Elewout lag 49 dagen in coma op de ic-afdeling en wilde iets terugdoen voor het personeel dat zijn leven heeft gered.

"Mijn vrouw heeft een dagboek bijgehouden: lange tijd was mijn overlevingskans nog geen 10 procent", zegt Jeroen tegen RTL Nieuws. Maar hij kan het navertellen en wilde het zorgpersoneel daarvoor bedanken.

Pittige wedstrijd

Gisteren leverde hij 330 dozen af bij het ziekenhuis. "Ik wilde wat teruggeven aan de mensen van de ic", zegt Jeroen. "Ze hebben verschrikkelijk hun best gedaan om mij in leven te houden. Het was een pittige wedstrijd. Dit wens ik mijn ergste vijand niet toe."

Maandagavond 16 maart kreeg hij last van 'een klein kriebeltje' op de borst. Een week later belandde hij op de ic van het LUMC. Daar werd besloten hem in coma te brengen. "Ik weet er zelf niet veel meer van, maar de kans was groot dat ik nooit meer wakker zou worden."

Donkere periode

49 dagen lag hij in coma. "Een hele donkere periode voor mijn familie. Ze mochten niet op bezoek komen, maar kregen drie keer per dag een belletje hoe het met mij ging. Dat was hun enige houvast."

Halverwege mei ontwaakte Jeroen. Hij moest opnieuw leren slikken, lopen en schrijven. "Ik was 30 kilo spiermassa kwijt. Niets deed het meer, alles zat vast. Alleen mijn rechterwijsvinger kon ik op en neer bewegen."

Jeroen bezorgde gisteren de 330 kerstpakketten bij het LUMC. Jeroen bezorgde gisteren de 330 kerstpakketten bij het LUMC.

Sinds juni is hij bezig met zijn revalidatie. "Alles moet je weer opnieuw aangeleerd worden. Lopen gaat nog steeds heel moeilijk. Ik ga er wel van uit dat ik straks weer alles kan. Zo gaat het schrijven al wel weer redelijk."

Heel groot feest

Eerder deze maand vierde hij zijn 55ste verjaardag. "Eigenlijk wilde ik een heel groot feest voor het personeel geven, want dankzij hen kon ik deze verjaardag vieren. Maar dat vieren kan natuurlijk niet."

Dus schakelde hij een vriend uit de kerstpakkettenbranche in en met behulp van verschillende leveranciers werden in korte tijd meer dan 300 kerstpakketten klaargemaakt.

Jeroen kreeg veel hulp met het regelen van de kerstpakketten. Jeroen kreeg veel hulp met het regelen van de kerstpakketten.

"Ze waren overrompeld", zegt hij over de verplegers die de pakketten in ontvangst namen. Sommige verplegers namen zelfs een dag vrij voor de bezorging. "De dankbaarheid is groot."

Genieten van elke dag

En hoe is het nu met Jeroen? "Goed hoor", zegt hij. "Ik geniet van elke dag dat er ik nog ben. Tot de zomer ben ik waarschijnlijk nog wel bezig de oude Jeroen te worden, maar daar heb ik alle vertrouwen in."

Bekijk ook: coronapatiënt Egbert keek de dood in de ogen

RTL Nieuws volgde coronapatiënt Egbert op de IC. Een reportage leidde tot veel bezorgde reacties bij kijkers. Nu is Egbert gelukkig weer aanspreekbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore