Eerste coronagolf

'Veel mensen afgewezen die in de zorg wilden helpen'

22 december 2020 04:58
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De meeste mensen die tijdens de eerste coronagolf wilden bijspringen in de zorg, zijn afgewezen. Het samenwerkingsverband Extra Handen voor de Zorg kreeg tot juni ongeveer 22.800 aanmeldingen, maar slechts 2800 mensen kregen een werkplek.

Dat meldt de Commissie Werken in de Zorg in een rapport aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Volgens de commissie hadden veel mensen bijvoorbeeld geen zorgdiploma of achtergrond in de zorg. Ook waren reistijd en inzetbaarheid obstakels. 

'Extra handen'

Het belangrijkste struikelblok was het verschil tussen gevraagde en geboden diploma’s en competenties. "In algemene zin kan gesteld worden dat zorgorganisaties zaten te springen om extra zorgprofessionals, terwijl het aanbod van mensen die zich meldden om te komen helpen vooral bestond uit extra 'handen' die in ondersteunende zin een bijdrage zouden kunnen leveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britt vecht voor coronapatiënten en we hebben veel meer van die vechters nodig

Dat zoveel mensen aan de zijlijn zijn blijven staan, noemt de commissie een gemiste kans om mensen voor de langere termijn in de zorg binnen te halen. "Hoe mooi is het als mensen die een positieve ervaring opdoen door tijdelijk bij te springen in de zorg een carrière switch naar de zorg gaan overwegen?"

Aanbevelingen

De commissie schrijft dat het ingerichte proces niet erg effectief is geweest en komt met een aantal aanbevelingen. Zo moet de hulpvraag beter afgebakend worden, zodat sprake is van "glasheldere verwachtingen aan de zijde van de zorgorganisatie én van de tijdelijke zorgmedewerker".

Ook moet er aandacht uitgaan naar betere bemiddeling tussen vraag en aanbod. "Bemiddeling en plaatsing is een vak", aldus de commissie.

Tijd over? Help in de zorg!

Zorgorganisaties smeekten dit jaar om steun uit de samenleving. Met een spoedcursus werden mensen klaargestoomd voor het verzorgen van ouderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore