'Goede bescherming'

Spier- en hoofdpijn: bijwerkingen Pfizer-vaccin zijn mild

21 december 2020 16:14 Aangepast: 21 december 2020 16:54
Beeld © ANP

Hoofdpijn, spierpijn, wat koorts, vermoeidheid. Dat zijn de lichte bijwerkingen die mensen eventueel kunnen krijgen als ze het Pfizer-vaccin toegediend krijgen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vertelde dat vandaag op een persconferentie.

De Nederlandse medicijnwaakhond is er zeker van: het Pfizer-vaccin biedt goede bescherming tegen Covid-19. Er zijn tijdens de testfases en onderzoeken geen ernstige bijwerkingen gezien, behalve de bijwerkingen 'als gevolg van een lichamelijke afweerreactie'.

Mensen die het vaccin toegediend krijgen, kunnen één tot twee dagen last hebben van hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en wat koorts. Bij enkele mensen waren de klachten heftiger, en in een paar gevallen duurden de klachten langer dan twee dagen. 

Werkzaam

"Ook voor bepaalde subgroepen werkt het vaccin goed", stelde Leonoor Wijnans op de persconferentie. Ze is vaccinexpert en -beoordelaar bij het CBG en gaf aan dat het vaccin ook voldoende is getest onder een groot deel van de mensen met overgewicht, 65-plussers en mensen met onderliggende ziektes en aandoeningen. "Ook voor hen is het vaccin werkzaam gebleven."

Heel snel, maar ook veilig? 

Er zijn mensen die zich afvragen hoe veilig een vaccin is dat relatief snel is ontwikkeld en goedgekeurd. Normaal gesproken kan het tien jaar duren voor een vaccin er is.

Leonoor Wijnans ging ook op deze kritiek in. "Je hoort veel over de snelheid waarin dit vaccin tot stand is gekomen", zei ze. "De snelheid is een gevolg van de inzet van veel meer mensen en het gelijktijdig doorlopen van processen die normaal ná elkaar volgen. Er zijn in het proces geen stappen overgeslagen."

Eerder zei Ton de Boer, voorzitter van de medicijnwaakhond, al tegen RTL Nieuws: "We beoordelen een vaccin tegen Covid-19 hetzelfde als ieder ander vaccin." En: "Er wordt hiervoor veel meer tijd en geld vrijgemaakt, omdat het belang wereldwijd enorm groot is."

Voor andere groepen zijn de onderzoeksgegevens nog te beperkt. Zo is niet duidelijk hoe het vaccin werkt bij kinderen onder de 16 jaar, mensen met een verminderde afweer en bij mensen die al eerder besmet zijn geweest met het virus.

Het Pfizer-vaccin doet in ieder geval drie maanden lang goed zijn werk, stelt Wijnans, maar het is nog niet duidelijk hoelang die werking daarna nog aanhoudt. "Daar gaan we wel meer inzicht in krijgen", gaf ze aan. Dit is iets waar onderzoekers nog onderzoek naar gaan doen. 

Onvoldoende data

Ook is niet bekend of mensen die het vaccin hebben gekregen, het virus nog kunnen overdragen op andere, ongevaccineerde mensen. Daarnaast is nog niet duidelijk of het vaccin een goede bescherming biedt tegen de ernstige variant van het virus. "Daar hebben we onvoldoende data voor", zegt Wijnans, "maar dat betekent niet dat het niet werkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pfizer-vaccin goedgekeurd, inenten in Europa kan beginnen

Ook zijn er geen klinische data over zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Voordat zij het vaccin nemen, is het raadzaam te overleggen met de behandelend arts. Er is geen bewijs dat het vaccin voor hen meer risico's oplevert, maar er hebben simpelweg niet genoeg zwangere vrouwen meegedaan aan de klinische onderzoeken.

'Werk is nog niet klaar'

Het is volgens Wijnans niet ongebruikelijk dat dit soort informatie er nog niet is bij de registratie en goedkeuring van een vaccin. Ze benadrukte dat er nagenoeg altijd nog studies worden opgezet ná de registratie van een medicijn of vaccin. Er zal ook worden gekeken naar ernstige overgevoeligheidsreacties. De afgelopen weken kwamen er verschillende berichten naar buiten van mensen die hevig reageerden op het vaccin.

"Dit is bekend bij andere vaccins", zegt Wijnans, "en niet onverwacht. We hebben dit meegenomen in onze beoordeling." Ze sloot haar verhaal af met de woorden: "Ons werk is nog niet klaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe verloopt het vaccineren straks? Dit moet je weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore