Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het Pfizer-vaccin goedgekeurd, wat betekent dat we in Europa kunnen beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. De EMA houdt toezicht op de veiligheid en effectiviteit van medicijnen, en goedkeuring van de instantie is dus onmisbaar voor het vaccinatieproces. De Europese Commissie heeft het advies van EMA overgenomen.
Nederland krijgt in eerste instantie 507.000 doses van het vaccin, meldt het kabinet. De eerste mensen die zullen worden gevaccineerd zijn de zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Nederland zal op 8 januari beginnen met vaccineren. Het EMA zei dat het vaccin van Pfizer ook zal werken tegen de Engelse, gemuteerde variant van het virus.
Moderna voor inwoners verpleeghuis
In het eerste kwartaal volgen nog eens 1,7 miljoen doses, schrijft het kabinet. Bewoners van verpleeghuizen en kleinere locaties krijgen, als dat is goedgekeurd, het vaccin van Moderna toegediend. Dit is omdat het bij een hogere temperatuur kan worden bewaard, en daarom makkelijker te vervoeren is.

Wat is het EMA en wat beoordeelt het precies?
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is opgericht in 1995 en heeft sinds 2019 zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Het houdt toezicht op de veiligheid en effectiviteit van medicijnen voor mens en dier, geeft voorlichting en beoordeelt nieuwe medicijnen.
Die nieuwe medicijnen worden in samenwerking met nationale medicijnagentschappen getoetst volgens strenge wetenschappelijke criteria. Er wordt een evaluatie opgesteld en die gaat vervolgens naar de Europese Commissie. De Europese Commissie neemt dan een beslissing of de nieuwe medicijnen worden toegelaten op de markt.
Epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht stelt dat dit een zeer belangrijke stap is. "We hebben nu echt iets in handen waarmee we het virus te lijf kunnen gaan. Dit moet ons uit deze crisis gaan helpen."
Eerste doel: minder mensen in ziekenhuizen
Bruijning zegt dat het nu wachten is op het moment dat een grote groep kwetsbare mensen gevaccineerd is. "Dan kun je echt gaan zien dat er minder mensen in de ziekenhuizen terechtkomen en dat de druk in de zorg omlaag gaat." Dat duurt nog wel even, zegt ze. "Want van het Pfizer-vaccin heb je twee prikken nodig. Daar zit enige tijd tussen. En daarna duurt het nog twee weken voordat je echt bent beschermd. Dat betekent dat de mensen die het eerst aan de beurt zijn vanaf eind februari beschermd zijn tegen het virus."
Op de besmettingscijfers hebben de vaccinaties voorlopig geen effect, zegt Bruijning: "Dat ga je pas zien als ook een groot deel van de jongere en gezonde mensen gevaccineerd is, en dat duurt nog maanden. Dus om de besmettingen omlaag te krijgen, moeten we vooral de coronamaatregelen goed opvolgen."
In buitenland al gestart
In Groot-Brittannië is al op 8 december begonnen met het vaccineren met het Pfizer-vaccin. In de eerste week kregen 138.000 mensen een prik. In de Verenigde Staten ging het iets later van start. Daar zijn nu 130.000 mensen ingeënt.
Grote problemen zijn er vooralsnog niet, wel hebben in beide landen een paar mensen allergische reacties gekregen. Dat gebeurde al binnen tien minuten na de prik. In de Verenigde Staten moest iemand naar het ziekenhuis. Het advies is nu om mensen met een geschiedenis van heftige allergieën niet in te enten.
De Britse Margaret (90) was de eerste ter wereld die werd gevaccineerd. Dat ging zo:
Margaret (90) krijgt als eerste persoon ter wereld Pfizer-vaccin
Voor Nederland zit het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in het beoordelingscomité van het EMA. "De voordelen van het vaccin zijn groter dan de risico’s", schrijft het CBG.
Het CBG: "De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, pijn en zwelling op de prikplek. Spier- en gewrichtspijn kunnen ook voorkomen, net als vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na een paar dagen."