Kortste dag

Vanaf nu weer langer licht: 'De gedachte daaraan geeft een positief gevoel'

21 december 2020 16:35
21 december: minder dan 8 uur zonlicht op de kortste dag van het jaar. Beeld © Marcel van den Bergh

Grauw en grijs weer, en ook nog eens de kortste dag van het jaar. De zon kwam in De Bilt op om 08.46 uur, om na minder dan 8 uur (om 16.28 uur) weer te verdwijnen. Het goede nieuws: vanaf nu wordt het alleen maar beter.

Vandaag schijnt de zon minder dan 8 uur, in de zomer is dit rond de 16 tot 17 uur. En dan is er ook nog een verschil in de hoeveelheid daglicht in noord- en zuid-Nederland.  "In Maastricht is het 25 minuten langer licht dan in Leeuwarden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar.

Qua zonuren hield het deze maand bepaald niet over. Normaal zijn er gemiddeld 49 zonuren in december, dit jaar hebben we er nog maar 28 gehad. "Het is best somber", zegt Vermeulen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht: enorm effect op onze gezondheid

Volgens hem blijft het somber richting kerst. "Het blijft grijs en regenachtig deze week. Heel misschien zien we donderdag de zon een beetje. En vrijdag, op eerste kerstdag, moet dat sowieso wel lukken."

Aftellen

Maar de gedachte dat de dagen vanaf nu weer langer worden, geeft mensen een positief gevoel, zegt psycholoog Najla Edriouch tegen RTL Nieuws. "Natuurlijk is niet zo dat als je morgen wakker wordt, dat er vele uren aan licht bij zijn gekomen. Maar het werkt altijd positief als je iets hebt om naar uit te kijken. Je kunt tegen jezelf zeggen: het aftellen is begonnen."

Enkele honderdduizenden mensen in Nederland hebben daadwerkelijk last van een winterdip. "Voor mensen die hier gevoelig voor zijn, is het echt nodig om naar buiten te gaan, om actief te zoeken naar daglicht. Dat begint al in de herfst, wanneer de dagen donkerder worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe ga je een winterdip te lijf? 'Het is niet makkelijk, ik probeer van alles'

Blootstelling aan daglicht is essentieel voor 'winterdippers'. "Zij moeten echt hun best doen om het zonlicht wat er is te pakken, om in een goede stemming te komen. In de ochtend naar buiten, wanneer de zon het sterkst is. Of als je aan het werk bent, ga dan echt in je lunchpauze naar buiten."

Lockdown

Lichttherapie wordt ook veel gedaan om somberheid tegen te gaan. Er zijn veel mensen die daar goede ervaringen mee hebben, zegt Edriouch.

Nu we in een lockdown zitten, zit het volgens Edriouch voor sommigen even tegen. "De lockdown houdt mensen binnen, en dat kan een winterdip in stand houden. Het is belangrijk om ondanks dat je er niet zo'n zin in hebt, activiteiten te blijven ondernemen, en sociaal contact te hebben. Maar door de lockdown gaat dat moeilijker."

Wat er ook gebeurt, de dagen worden langer en langer. Tot 21 juni, de dag dat we de meeste zonuren hebben. Dat is de langste dag van 2021.

Bekijk ook: deze lamp zorgt voor betere nachtrust en een beter humeur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore