Reisverbod Groot-Brittannië

Gestrand bij de ferry, kerst zonder familie: 'Heb de hoop opgegeven'

21 december 2020 11:59 Aangepast: 21 december 2020 12:51
Julius en zijn studiegenoten op de ferry, toen ze nog dachten dat die zou vertrekken. Beeld © Eigen foto

Vanwege zijn studie in Edinburgh heeft Julius (25) zijn moeder al maanden niet gezien. Kerst in Nederland met de familie vieren, was het plan. Getest en wel. Maar de gemuteerde coronavariant gooit roet in het eten. Zijn vlucht werd gecanceld, en ook met de ferry kon hij de oversteek niet maken.  "Ik heb de hoop opgegeven, ik vier kerst gewoon hier."

Vanwege de mutatie van het coronavirus dat momenteel flink rondgaat in het Verenigd Koninkrijk, kondigde het kabinet zondag een vliegverbod af voor vluchten naar Nederland tot en met 1 januari. Ook per trein en veerpont kunnen passagiers ons land voorlopig niet meer bereiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we nu van de Britse mutatie van het coronavirus

Dat heeft Julius Itjeshorst uit Utrecht gisteren aan den lijve ondervonden. Hij studeert in Edinburgh en wilde terug naar Nederland om kerst te vieren met zijn familie.

Getest voor vertrek

"Ik had het vliegticket al geboekt voor dat Nederland in lockdown ging. Bovendien zijn we voor vertrek getest op corona door de universiteit. Er was geen reisverbod, dus wij dachten dat het zou kunnen."

Maar zondagochtend vroeg werd hij gebeld door zijn familie, dat er een vliegverbod was ingevoerd vanuit de VK. Zijn vlucht, die vandaag zou vertrekken, werd gecanceld.

Via Newcastle naar IJmuiden

"Daarop hebben twee studiegenoten en ik besloten de trein naar Newcastle te pakken, om vanuit daar de ferry naar IJmuiden te nemen. Onderweg naar Newcastle hebben we contact gehouden met het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ons telkens verzekerde dat reizen via de ferry wél kon."

Maar ook daar liep de reis spaak. "De ferry zou om 17:00 uur vertrekken, maar om 17:10 was 'ie nog steeds niet vertrokken. We grapten nog met elkaar dat we misschien wel niet mee mochten. Dat hadden we eigenlijk even moeten afkloppen, want vijf minuten later werd omgeroepen dat we niet aan land gelaten zouden worden in IJmuiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pfizer-vaccin werkt waarschijnlijk ook tegen gemuteerd virus'

En dus zijn Julius en zijn studiegenoten maar weer uitgestapt. "We kregen meteen ons geld terug van de ferry en mochten in de terminal slapen. Uiteindelijk hebben we een AirBnB gevonden in het centrum van Newcastle, daar hebben we vannacht geslapen."

Kerst zonder familie

En nu? "We moeten even kijken wat we gaan doen. Het advies van het ministerie is ook onduidelijk, die zeggen dat je voor een paar dagen een hotel moet nemen en af te wachten of het later alsnog mogelijk is om naar Nederland te reizen."

Maar dat gaat Julius niet doen. "Ik heb al besloten dat ik gewoon terug ga naar Edinburgh en daar kerst ga vieren. Natuurlijk is het jammer, want ik heb mijn familie al maanden niet gezien. Maar het is niet anders."

'Zoek een veilig onderkomen'

Voor Nederlanders die vanwege de nieuwe variant van het coronavirus het Verenigd Koninkrijk niet uit kunnen, kijkt de regering naar mogelijkheden om ze te helpen.

Gestrande Nederlanders krijgen het advies een veilig onderkomen te zoeken voor de komende dagen in afwachting van mogelijkheden terug te keren naar hun thuisland. Nederlanders die in Groot-Brittannïe wonen en voor de feestdagen naar Nederland willen komen, moeten er volgens het ministerie op rekenen dat dat niet mogelijk is. 

Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders er op dit moment in het VK verblijven.

Paniek

Sjon Hartman (32) uit Wageningen zit in hetzelfde schuitje. Hij kreeg een beurs om volgend jaar te werken voor de universiteit van Birmingham.

"Vanwege de brexit werd mij door de universiteit aangeraden om al vóór 31 december naar Engeland te komen, in verband met een visum. In mijn ogen is dit dus een noodzakelijke reis, omdat ik anders mijn werk straks niet kan doen. Na aankomst ben ik uiteraard twee weken in quarantaine gegaan."

Sjon heeft inmiddels een veilig onderkomen gevonden via vrienden. Sjon heeft inmiddels een veilig onderkomen gevonden via vrienden.

Ook Sjon wilde voor de kerst terug naar Nederland, naar zijn vriendin in Wageningen. "Ik had een vlucht voor morgenochtend, maar die werd gecanceld. Toen was er wel even paniek, mijn allerlaatste kans zou de ferry zijn vanuit Hull. Dus daar ben ik toen in allerijl naartoe gegaan."

Ingecheckt en wel

En daar leek het erop alsof hij toch kerst met zijn vriendin in Nederland zou kunnen vieren. "Ik was al door de paspoortcontrole, ingecheckt en wel. We stonden klaar om aan boord te gaan, maar toen werd op het allerlaatste moment besloten dat de ferry niet zou vertrekken."

Een flinke domper. "We werden daar aan ons lot overgelaten, moesten alles zelf uitzoeken. En de overheid was niet te bereiken."

Inmiddels heeft Sjon onderdak gevonden bij vrienden. "Maar verder weet ik het niet, ik heb geen idee of en wanneer ik weer naar Nederland kan."

Bekijk ook: dit zei minister Hugo de Jonge over gemuteerd virus

De Jonge over gemuteerd virus: 'Kan reden zijn voor grote zorgen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore