Ga naar de inhoud
Britse mutatie besmettelijker

Minister De Jonge onderzoekt meer maatregelen na mutatie coronavirus

Minister Hugo de Jonge Beeld © ANP

Een mutatie van het coronavirus zoals die zich lijkt voor te doen in het Verenigd Koninkrijk is 'natuurlijk aanleiding tot zorg'. Dat zei minister Hugo de Jonge vandaag. Het kabinet stelde een vliegverbod in, maar beraadt zich ook op verdere maatregelen.

De variant op het virus is volgens de Britse zorgminister tot wel 70 procent besmettelijker dan het virus dat we al kennen. De Jonge zei, net als de Britten, dat het erop lijkt dat het ziektebeloop niet ernstiger is.

Introductie beperken

Maar de mate van besmettelijkheid is wel een probleem. "En dus willen we de introductie van het virus zoveel mogelijk beperken." Het kabinet besloot gisteren tot een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, dat ging vanochtend in.

Dit zei De Jonge over de mutatie in het Verenigd Koninkrijk:

De Jonge over gemuteerd virus: 'Kan reden zijn voor grote zorgen'

02:36

Het kabinet onderzoekt volgens De Jonge de mogelijkheden om ook de andere manieren van vervoer in te perken. Ook een inreisverbod wordt bekeken. Of er ook aanvullende maatregelen mogelijk zijn voor ons, bovenop de huidige lockdown? "Is denkbaar, maar alles stap voor stap. We hebben eerst meer informatie nodig over de mate van besmettelijkheid."

'Vliegverbod uit voorzorg'

Wat in ieder geval bekend is, is dat er in Nederland één geval bekend is van iemand die de mutatie onder de leden heeft gehad. Die persoon werd begin december positief getest. Het is onduidelijk of de huidige piek van besmettingen in Nederland door de mutatie veroorzaakt wordt. "Het vliegverbod is uit voorzorg genomen om verdere introductie te beperken."

Dit
Lees ook:
Dit weten we nu van de Britse mutatie van het coronavirus

Minister De Jonge stelt in ieder geval dat deze mutatie zich anders lijkt te gedragen dan andere mutaties, die ook al voorkwamen. "Het is alle hens aan dek."