EMA keurt goed, of fout

Reuzenstap richting inenting: Pfizer-vaccin vandaag gekeurd

21 december 2020 06:27 Aangepast: 21 december 2020 08:19
Illustratief beeld Beeld © ANP

Sommigen kunnen niet wachten, anderen hebben twijfels en sommigen willen niet eens aan een coronavaccin denken. Bij welke groep je ook hoort, vandaag is de dag dat het Europees Geneesmiddelenbureau waarschijnlijk het Pfizer-vaccin gaat goedkeuren. Vijf vragen en antwoorden over dit vaccin, en de weg die we daarna zullen afleggen.

1. Wat is het EMA en wat beoordelen zij precies?

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is opgericht in 1995 en heeft sinds 2019 zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Het houdt toezicht op de veiligheid en effectiviteit van medicijnen voor mens en dier, geeft voorlichting en beoordeelt nieuwe medicijnen.

Die nieuwe medicijnen worden in samenwerking met nationale medicijnagentschappen getoetst volgens strenge wetenschappelijke criteria. Er wordt een evaluatie opgesteld en die gaat vervolgens naar de Europese Commissie. De Europese Commissie neemt dan een beslissing of de nieuwe medicijnen worden toegelaten op de markt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerdere vaccinaties laten zien: aantal ernstige bijwerkingen laag

2. Het gaat om het Pfizer-vaccin, wat weten we daarover?

Bij het Pfizer-vaccin wordt een deel van de genetische code van het coronavirus ingespoten, zodat je immuunsysteem daar een respons tegen gaat opbouwen. Het doel is dat je vervolgens immuun bent. 

Na inenting zou ruim 90 procent van de mensen beschermd zijn. Dat is een goed percentage, zei hoogleraar vaccinologie Cécile van Els van het RIVM eerder tegen RTL Nieuws. "Boven de 90 procent vind ik indrukwekkend."

Een moeilijkheid bij het vaccin van Pfizer is dat het bij een temperatuur van 75 graden onder nul vervoerd en bewaard moet worden. Andere vaccins, zoals die van Moderna, kunnen bij hogere temperaturen bewaard worden.

De bijwerkingen die het vaccin kan veroorzaken waren in de testfase mild. Wat spierpijn kan optreden, en sommige testpersonen kregen koorts. 

Nu het vaccin in sommige landen al is toegediend, komen ook de eerste verhalen van mensen die een allergische reactie hebben gekregen. Dat is geen reden om het vaccineren te stoppen, zegt ook immunoloog Ger Rijkers: "Als het EMA en alle andere instanties over de hele wereld dit vaccin goedkeuren dan kun je er volledig op vertrouwen dat het vaccin veilig en werkzaam is."

In onderstaande video vertelt Rijkers meer over het vervolg van het vaccinatietraject:

3. In Engeland en Amerika wordt het al toegediend, hoe gaat het daar?

In Groot-Brittannië zijn ze al op 8 december begonnen met vaccineren. In de eerste week kregen 138.000 mensen een prik. In de Verenigde Staten gingen ze iets later van start, daar zijn nu 130.000 mensen ingeënt.

Grote problemen zijn er vooralsnog niet, wel hebben in beide landen een paar mensen heftige allergische reacties gekregen. Dat gebeurde al binnen tien minuten na de prik. In de Verenigde Staten moest iemand naar het ziekenhuis. Het advies is nu om mensen met een geschiedenis van heftige allergieën niet in te enten.

Ook moeders die borstvoeding geven, kunnen beter nog even wachten, zegt de Britse nationale gezondheidsdienst. De meeste mensen die bijwerkingen ervaren hebben een pijnlijke arm of lichte griepklachten, wat gebruikelijk is bij veel vaccins.

De Britse Margaret (90) was de eerste ter wereld die werd gevaccineerd, dat ging zo:

4. Er komt vermoedelijk groen licht voor het vaccin. Wie worden er als eerste ingeënt?

Minister Hugo de Jonge heeft al gezegd dat Nederland op 8 januari zal beginnen met vaccineren. De eerste groep die zal worden gevaccineerd zijn de zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. "Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking", is te lezen op de site van de overheid.

En de massa dan? Die komt aan de beurt als er voldoende vaccins in Nederland beschikbaar zijn. Immunoloog Rijkers: "Dat zal naar verwachting in de loop van het voorjaar zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we nu van de Britse mutatie van het coronavirus

5. Hoeveel vaccins van Pfizer komen beschikbaar en welke vaccins volgen?

Van het vaccin van Pfizer krijgt Nederland naar verwachting begin januari (kort na EMA-goedkeuring) 507.000 doses, schrijft de overheid. "In het eerste kwartaal van 2021 volgen nog eens 1,7 miljoen doses." 

Het vaccin van Pfizer moet worden bewaard bij 75 graden onder nul. De overheid wil de verspilling van de vaccins zo minimaal mogelijk laten zijn, daarom wordt dit vaccin 'in de eerste fase van de vaccinatie-operatie ingezet op de circa 30 centrale priklocaties, die de GGD gaat opzetten'. 

Het vaccin van Moderna, wat ook binnenkort wordt gekeurd, is waarschijnlijk makkelijker te distribueren omdat het bij een lagere temperatuur vervoerd kan worden. Het is de reden waarom dat vaccin wordt ingezet voor bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. "Van het Moderna-vaccin ontvangt Nederland in het eerste kwartaal van 2021 volgens de laatste berichten 390.000 doses."

Persconferenties live

Het EMA zal naar verwachting rond 15.00 uur een persconferentie geven en bekendmaken of het Pfizer-vaccin is goedgekeurd. Aansluitend geeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ook een persconferentie waarin het een toelichting geeft op de werking, de veiligheid en de kwaliteit van het vaccin.

Deze persconferenties zijn live te zien via onze site.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore