Ga naar de inhoud
Zeker tot 1 januari

Britse virusvariant ook in Nederland, vliegverbod vanaf vandaag

Een passagier op Heathrow Airport in Londen. Beeld © ANP

De zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Het verbod is vanochtend ingegaan en geldt tot zeker 1 januari.

Uit een monster van een coronageval in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet.

Verder onderzoek

Het monster wordt verder onderzocht. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn.

De Britse mutatie van het coranavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker op te sporen, schrijft de regering. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het kabinet geadviseerd 'eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken'.

Moeten
Lees ook:
Moeten we ons zorgen maken over nieuw opgedoken variant coronavirus?

Tot 70 procent besmettelijker

Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins.

Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidwesten van Engeland. Daar verspreidt de nieuwe variant van het virus zich erg snel.

Bekijk ook: Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16
Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus.
In
Liveblog coronacrisis:
In heel Nederland geldt nu risiconiveau 'zeer ernstig'