'Winterpersoneel'

'Corona komt elke winter terug, net als de griep'

19 december 2020 09:26
Sinds kort geldt op veel plekken een mondkapjesplicht, maar of de effectiviteit blijft onderwerp van discussie. Beeld © ANP

Door het coronavirus blijft het ook de komende jaren druk in de Nederlandse ziekenhuizen, vooral in de winter. Daarom moet er speciaal 'winterpersoneel' komen.

Dat zeggen artsen in het AD. "De golf zal minder groot worden dan nu, maar ’s winters zal corona terugkomen", zegt Hans Kuijsten, intensivist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Kuijsten denkt aan een systeem waarbij mensen in de winter als 'reservist' op de ic kunnen werken. "Je moet toe naar seizoensarbeiders in de zorg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kersttruienwinkel of snelteststraat: deze ondernemers geven niet op

Een ander idee is het creëren van een reserve-ic, zegt Peter van der Voort, hoofd intensive care bij UMC Groningen. "Die kun je in normale tijden voor iets anders gebruiken, maar als de nood aan de man komt, als ic. Daarvoor heb je een flexibele schil van personeel nodig dat ook een ic-basis heeft."

Griepseizoen kleine crisis

Eigenlijk is elk griepseizoen nu al een kleine crisis in het ziekenhuis, vertelt intensivist in Bernhoven in Uden Simone Gielen aan de krant. "Ik verwacht dat je een golf krijgt met Covid én influenza."

Ziekenhuizen hebben nu al hun handen vol aan de tweede coronagolf. Er komen nog dagelijks meer nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, bleek gisteren uit gegevens van Stichting NICE.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stopt de verspreiding van het coronavirus zodra de lente aanbreekt?

De afgelopen week kwamen er gemiddeld 193 nieuwe patiënten op de verpleegafdeling te liggen. Eergisteren lag dat weekgemiddelde op 184. Dat is een toename van de instroom van bijna 5 procent.

Intensive care

Ook op de intensive care neemt het aantal nieuwe patiënten toe. Gemiddeld kwamen er afgelopen week dagelijks 32 nieuwe patiënten terecht.

Het kabinet hoopt met de lockdownmaatregelen die instroom zo snel mogelijk naar 10 nieuwe patiënten per dag terug te brengen. Het effect van die maatregelen moet later te zien zijn. Voorlopig is er dus nog altijd sprake van een stijgende lijn.

Zo werkt je immuunsysteem (en dit kun je er zelf aan doen)

Je lichaam wordt ongeveer zeven keer per dag aangevallen door virussen of bacteriën. Daar merk je niets van en dat komt door je immuunsysteem. Maar hoe zit je immuunsysteem eigenlijk in elkaar? Dat leggen we je uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore