Veelbewogen jaar

Stéphanie en Evert zijn eindelijk geopereerd: 'Uitstel was een klap'

24 december 2020 18:34 Aangepast: 24 december 2020 18:44
De operatie van Stéphanie werd uitgesteld door coronadrukte. Beeld © Eigen foto

De normale zorg kwam door corona op een laag pitje te staan en veel operaties werden uitgesteld. Zo ook die van Stéphanie en Evert. Ze blikken terug op een veelbewogen jaar en de impact van corona, hoewel ze het virus zelf niet kregen.

Stéphanie Juliana Harmsen (29)

Zes weken na haar geplande operatiedatum kon de 29-jarige Stéphanie Juliana Harmsen eindelijk onder het mes. Ze had een chronische alvleesklierontsteking. 

De functie van haar alvleesklier ging snel achteruit. Alvleeskliercellen stierven af en er kwam littekenweefsel voor in de plaats. De ziekte is niet te genezen en kan zelfs dodelijk zijn. Daarom moest haar hele alvleesklier verwijderd worden.

'Eindelijk aan de beurt'

"Elke dag nam ik zware medicijnen om de pijn te kunnen verdragen. Ik kon niet meer eten en drinken, dat ging via sondevoeding. Dat die operatie werd uitgesteld was een klap. Godzijdank was ik zes weken later eindelijk aan de beurt."

We spraken Stéphanie in april. Toen ze nog geen nieuwe datum had voor haar operatie. In de video vertelt ze over die periode:

Een alvleesklier verwijderen is een zware operatie, en in het geval van Stéphanie was ze de eerste waarbij dit ook nog eens op een nieuwe manier ging. Dat maakte het allemaal veel complexer en zelfs drukker.

Groot team

"Er stond een groot team van artsen aan mijn bed om de operatie uit te voeren. Deze artsen staan dus even niet op de ic. Ik denk dat veel mensen niet door hebben hoeveel artsen, verpleegkundigen en radiologen nodig zijn voor zo'n grote operatie."

Stéphanie prijst haar artsen, die altijd hun uiterste best doen om haar te helpen. Ook na de alvleesklieroperatie, toen ze met spoed geopereerd moest worden aan haar darmen en nu, omdat er iets mis is met haar maag.

Heftige overgang

Binnenkort moet ze weer naar het ziekenhuis. Maar de artsen willen haar daar liever niet zien. "Corona is voor mij levensgevaarlijk. Als ik niet naar het ziekenhuis hoef, dan blijf ik thuis."

Thuis heeft ze een ziekenhuispompje waarmee ze zichzelf medicijnen kan toedienen, een verpleegkundige komt elke dag om te kijken hoe het met haar gaat. Ze leeft al sinds maart in thuisisolatie. "Voor mensen die chronisch ziek zijn is dat niet zo'n heftige overgang, ik kon al jaren niet zoveel."

Stéphanie met haar zoontje. Stéphanie met haar zoontje.

Toch wil ze anderen op het hart drukken zich aan de regels te houden. "Een vriendin komt net van de ic af omdat ze corona had. Ze zei dat het echt een hel was, dat wens je niemand toe. Als ik dan lees dat er zoveel mensen tegen de coronamaatregelen zijn, dan doet dat echt pijn. Ze hebben geen idee hoe het er in de ziekenhuizen aan toe gaat. Tegen hen wil ik zeggen: hou nog even vol."

Evert was net met pensioen. Dit jaar begon hij met het vervoeren van kinderen in het speciaal onderwijs van school naar huis. Evert was net met pensioen. Dit jaar begon hij met het vervoeren van kinderen in het speciaal onderwijs van school naar huis.

Evert Willebrands (67)

Ook de 67-jarige Evert Willebrands moest wachten tot hij onder het mes kon. En dat met een 'tikkende tijdbom' in zijn buik. Hij had een opgezwollen buikaorta, een slagader die bloed van je hart naar je onderlijf vervoert. De aorta van Evert had een verzwakte wand, waardoor hij opzwol. "De ader kon zo groot worden, dat het kon knappen", vertelt Evert. En dat kan dodelijk zijn.

'Geen nieuwe datum'

Hij moest na de geplande datum drie weken wachten voor de artsen hem konden helpen. "Dat was mentaal heel lastig. Ik had me voorbereid op die operatiedatum en keek ernaar uit dat die tikkende tijdbom in mijn buik weg was. Als het dan niet doorgaat en je hebt geen nieuwe datum om naar toe te leven, is dat echt pittig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evert heeft 'tikkende tijdbom' in zijn buik, maar operatie uitgesteld vanwege corona

Tegen mensen die zeggen dat corona wel meevalt, wil hij een inzicht geven in hoe zijn operatie ging. "Toen ik de operatiekamer werd binnengereden, stonden er zeven mensen. Die moeten een halve dag vrijgepland zijn om deze operatie te doen", vertelt hij.

24 uur verpleegkundige naast bed

"Daarna lag ik op de ic en zat er 24 uur een verpleegkundige naast mijn bed. Ik kreeg een complicatie, dus de vaatchirurg, gewone arts en maag-, lever-, darmarts moesten meteen komen. Dit zijn enorm veel mensen voor één patiënt."

Evert moest plaatsmaken op de ic omdat er bedden tekort waren. "Ik werd verhuisd naar een andere kamer waar ik wel nog de ic-zorg kreeg die ik nodig had. De artsen hebben echt keihard gewerkt om mij en andere patiënten goede zorg te leveren."

'Heel dankbaar'

Het gaat nu gelukkig goed met Evert. "Volgens de artsen mag ik weer alles doen wat ik voorheen ook deed. Dat is fijn en ik ben de artsen heel dankbaar. Omdat het zo'n raar jaar is, heb ik voor ons gezin een reisje naar Disneyland Parijs geboekt in februari. Maar ja, nu met deze derde golf weet ik niet of dat door kan gaan."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore