'Eerste ronde knock-out'

Badr Hari weer in de ring, spektakel beloofd: dit moet je weten

19 december 2020 06:59 Aangepast: 19 december 2020 09:35
Badr Hari gisteren tijdens het weegmoment. Beeld © ANP

Vanavond staat Badri Hari (36) voor het eerst weer in de ring sinds het verloren titelgevecht met Rico Verhoeven, precies een jaar geleden. De tegenstander is de 35-jarige Benny Adegbuyi, het trainingsmaatje van Verhoeven. "Badr is een levende legende, maar morgen is het vuurwerk."

Dat zei de Roemeen gisteren tijdens de officiële weging. Hij barst van het zelfvertrouwen: "Ik ben goed voorbereid en op dit moment sterker en beter dan Hari. We zullen zien hoe snel Badr weer opgeeft." Badr zei eerder in de media dat hij Adegbuyi als tussendoortje ziet. Waar gaat dit gevecht om en wie heeft de meeste kans om te winnen? Vijf zaken over dit boeiende duel op een rij.

1. Badr is helemaal terug

Tijdens het titelgevecht met Rico Verhoeven op 21 december vorig jaar moest Badr de handdoek in de ring gooien vanwege een enkelblessure. Die is inmiddels hersteld en hij was klaar voor het gevecht met Benjamin - Benny - Adegbuyi. Maar net voor de mannen elkaar in november zouden zien, werd Badr positief getest op corona. Het gevecht werd uitgesteld.

Kijk hier wat Badr vorige maand zei over corona en over zijn gevecht met Benny.

Inmiddels zegt Badr weer superfit te zijn. "Het was een raar jaar met veel emotie en agressie", zei hij al. "Maar ik ben er klaar voor, ik wil gewoon mensen 'killen'."

Zijn sterke kant: de knock-outs die hij genadeloos uitdeelt. Badr staat bekend als de knock-out-koning. Met zijn vuistwerk zit het dus wel goed. Daarnaast kan hij zijn tegenstander het idee geven dat hij aan de winnende hand is, om vervolgens bruut toe te slaan. Over het gevecht met de Roemeen is Hari zelfverzekerd. "Het wordt een 'walk in the park'. Benjamin gaat de eerste ronde knock-out."

2. Tegenstander is maatje Rico Verhoeven

Badr neemt het vanavond op tegen de Roemeen Benjamin Adegbuyi. Badr is de favoriet, Benny de underdog. Maar onderschat de underdog niet. Hij is het trainingsmaatje van Rico Verhoeven. Handig, want Rico en zijn trainer kunnen Benny precies vertellen hoe Badr in de ring is. Dat is een nadeel voor Badr, die twee keer eerder tegen Rico vocht, maar nog nooit tegen Benny. Hij weet niet precies wat hij van hem kan verwachten.

Benny Adegbuyi tijdens de weging gisteren. Benny Adegbuyi tijdens de weging gisteren.

Benny zou best weleens weerstand kunnen bieden aan Badr, maar een knock-out zit in een klein hoekje, dus hij zal moeten oppassen. Badr is overigens niet erg onder de indruk van zijn tegenstander. Kickbokser Jamal Ben Saddik heeft Benny met een gebroken hand knock-out geslagen. Dus Badr denkt dat het hem zonder gebroken hand ook wel moet lukken.

3. Vechten tijdens lockdown

Wedstrijdorganisator Glory heeft er veel voor moeten doen om deze titanenstrijd door te laten gaan. Ze hadden geen topsporterkenning, en sportscholen zijn door de lockdown gesloten. Daarom vroeg Glory toestemming aan de Nederlandse overheid. Het NOC*NSF heeft Glory als topsportorganisatie erkend en ook de overheid heeft ingestemd: de wedstrijd mag doorgaan.

Wel is de locatie geheimgehouden en gelden er strenge coronaregels. Alleen de onmisbare mensen mogen aanwezig zijn en iedereen moet zoveel mogelijk afstand houden.

Badr en Benny tijdens de weging gisteren. Badr en Benny tijdens de weging gisteren.

4. Revanche met Rico Verhoeven

Ook Rico Verhoeven zal vanavond de wedstrijd zeker kijken. Op 30 januari moet hij de ring in: hij vecht dan tegen de Marokkaans-Belgische kickbokser Jamal Ben Saddik. Het gaat dan om het wereldtitelgevecht in de zwaargewicht-klasse. Die twee hebben al eerder tegenover elkaar gestaan. Rico won, en Jamal wil revanche.

Als Rico het gevecht wint, staat de deur voor een Nederlands onderonsje met Badr open. Maar dan moet Badr vanavond wel van Benny winnen. Als zowel Rico als Badr verliezen, heeft een wedstrijd tussen die twee geen zin. Voor Badr maakt het overigens niet uit wie tegenover hem staat, Rico of Jamal, hij wil sowieso de wereldtitel afpakken.

5. Kijken kost geld

Een spannende wedstrijd dus. Maar wil je het zien, dan moet je betalen. Waar voorgaande wedstrijden gratis werden uitgezonden op tv, moet je nu een ticket kopen voor een online livestream. Het is voor het eerst dat zo'n groot kickboxevenement tegen betaling te zien is.

Het is test voor wedstrijdorganisator Glory. De organisatie wil volgens insiders kijken of in Nederland de 'Pay Per View'-constructie werkt. Vanwege corona verdienen ze geen geld aan kaartverkoop, wellicht wel aan de livestream. Een inlog kost 12,99 euro.

De locatie van het evenement wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden. De organisatie meldt alleen dat het 'ergens in Rotterdam' is, zonder publiek in de zaal. Het evenement begint om 21.00 uur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevecht van Badr Hari in Rotterdam gaat zaterdag door

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore