Ga naar de inhoud
Drang en dwang

De Jonge: voorlopig geen extra rechten met 'vaccinatiebewijs'

Minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Aan het 'vaccinatiebewijs' waarmee mensen hun eigen gegevens over het coronavaccin kunnen inzien, zijn waarschijnlijk geen extra rechten verbonden. Dat denkt zorgminister Hugo de Jonge. "Dat is niet waar het kabinet nu op inzet." Begin volgend jaar neemt het kabinet een officieel besluit.

Voorlopig houdt De Jonge vast dat er ook geen indirecte vaccinatieplicht moet komen. "Een beloning voor mensen die al gevaccineerd zijn, daar willen we niet voor kiezen", zegt de bewindsman. "Omdat we denken dat dat uiteindelijk ook de vaccinatiebereidheid gaat ondergraven."

Experiment:
Lees ook:
Experiment: Nederlanders enthousiast over 'vaccinatiebewijs light'

Mensen moeten zich volgens hem vooral laten inenten uit de overtuiging dat het beter is voor de gezondheid.

'Geen implicite druk'

Maar als straks een deel van de Nederlanders is geprikt, en een ander deel nog niet, komen er mogelijk wel 'maatregelen' waardoor de gevaccineerde mensen iets meer kunnen.

Toch is het kabinet daar heel voorzichtig mee. "Je moet niet willen dat daar een impliciete druk vanuit gaat, of dat het toch een vorm van drang en dwang wordt", zegt De Jonge. Het kabinet laat zich nog adviseren over het ethische dilemma door de Gezondheidsraad, en zal uiterlijk eind maart met een besluit hierover komen.

Bekijk ook: Amerikanen laten zich vaccineren 'voor familie en vrienden'

01:30
'Aanpak
Lees ook:
'Aanpak corona moeizaam door marktwerking in de zorg'