Geen risico

Zo vier je kerst tijdens de lockdown: 'Lekker je huispak aan'

17 december 2020 16:38 Aangepast: 18 december 2020 09:47
Kerst in je huispak: waarom ook niet? Beeld © iStock

De lockdown zorgt ervoor dat Kerstmis vieren met de hele familie erg lastig wordt. We vroegen aan onze lezers hoe zij dit oplossen. En iedereen blijkt erg creatief. Wij zetten de verschillende manieren op een rijtje.

Roos de Boer gaat op eerste kerstdag naar haar 93-jarige oma. "Lekker eten bestellen. Gelukkig woont ze nog thuis en kunnen we dit dus doen. Mijn man en kinderen blijven dan thuis. Ik ben zuinig op mijn lieve oma. Tweede kerstdag vier ik alleen met mijn gezin. Wij genieten hoe dan ook."

Verschillende dagen

Elly Drok en haar man vieren kerst met hun drie kinderen en hun gezinnen, maar niet tijdens de kerstdagen en zeker niet allemaal tegelijk. "Drie kinderen komen ieder met hun gezin op een dag rond kerst. Dus wij dineren drie dagen met onze kinderen en kleinkinderen. Eentje woont met zijn vrouw in het buitenland en zij kunnen helaas niet komen. Zo houden we ons aan de regels en kunnen elkaar toch ontmoeten en gezellig samen eten. De kerstdagen zelf zijn we met ons tweetjes thuis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona splijt vrienden en families met kerst: 'Sommigen voelen zich nu al schuldig'

Wat zijn de regels voor de feestdagen?

Tijdens de kerstdagen mogen er maximaal 3 personen per dag op bezoek komen. Tijdens de jaarwisseling zijn dit maximaal 2 personen per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Houd tijdens het eten en drinken rekening met de normale coronaregels, zoals vaak je handen wassen. Serveer snacks op persoonlijke schaaltjes. Zo is het ook makkelijker om anderhalve meter afstand te houden tot mensen die geen huisgenoten zijn. Zorg voor extra goede handhygiëne als je eten serveert. Zet bijvoorbeeld een flesje handalcohol neer. 

In de zomer

Mandy van Kampen viert kerst 'eigenlijk gewoon precies zoals het gepland stond voor de lockdown'. "Eerste kerstdag zijn we met z'n tweetjes thuis en op tweede kerstdag zijn we met z'n vijven, drie mensen uitnodigen mag immers. Dus eigenlijk verandert er voor ons niks en gaan we er gewoon een gezellig feestje van maken."

Danielle Batista Koorevaar woont, net als haar zus, niet in Nederland en kan door alle beperkingen hier dus geen kerst komen vieren. "Dit jaar gaat het niet door, dus wanneer het eindelijk weer kan (al is het midden augustus en 40+ graden!) gaan we de kerstboom opzetten en kerst vieren."

Ruzie over samen kerst vieren? Dat los je zó op

"Corona levert dit jaar een heel grote bijdrage aan het ontstaan van conflicten in vriendengroepen, op het werk, binnen de familie of gezinnen", zegt Bernadette Keijzer, familiemediator, conflictcoach en eigenares van Hello Mediator. Haar advies om wél tot een oplossing te komen:

- Stel je open voor de ander en heb niet meteen een oordeel. Dus: "Ik hoor jou zeggen dat je het afgelopen jaar eenzaam bent geweest en dat je nu heel graag met de familie samen kerst wilt vieren", in plaats van: "Jij snapt toch ook wel dat wij nu niet samen kerst kunnen vieren!"

- Beschrijf daarna wat jij voelt. Bijvoorbeeld: "Ik ben ontzettend bang om het virus op jullie over te dragen want ik heb een vitaal beroep." In plaats van: "Ik heb een vitaal beroep, ik kan niet eens garanderen of ik coronavrij ben. Dus ik kom niet."

- Zeg als laatste wat je graag zou willen. Dus niet wat je niet zou willen. Daarna vraag je aan de ander of hij of zij aan jouw verzoek kan voldoen en zo niet, wat dan zijn of haar idee is en of jullie tot een compromis kunnen komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet gaat groepsgrootte niet vergroten tijdens kerst, blijft maximaal 3 gasten

Geen schoonfamilie

Rudy Sterenberg gaat zich aan de regels van de lockdown houden. "Daarom geen blokjeskerst of andere pogingen om het virus een kans te geven en zich te verspreiden."

En Bianca Lo ziet Kerstmis vieren op een andere manier dan normaal wel zitten. "Zie het als een voordeel: niet verplicht de hele dag met (schoon-) familie doorbrengen, lekker toch? Gewoon met je huispak aan, voeten op tafel en relaxed genieten van de vrije dagen. Daarna lekker eten wat je zelf wilt en niet wat anderen willen. Ik zeg: een win-winsituatie "

Vooraf in quarantaine

Gaby Wynia heeft een heel bijzondere manier bedacht om toch met iedereen kerst te kunnen vieren. "Wij gaan een week voor kerst in quarantaine zodat we kerst met onze ouders kunnen vieren. Liever geen cadeau dan corona onder de kerstboom."

Iris van den Dikkenberg viert dit jaar geen Kerstmis. "Ik draai nachtdiensten met kerst. Ik werk in de zorg." Ze wenst iedereen fijne dagen. Daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore