Oranje bestemmingen

TUI en Corendon schrappen alle vakantiereizen naar sneeuw en zon

17 december 2020 07:37 Aangepast: 17 december 2020 11:33
Archieffoto. Beeld © Archieffoto ANP

Grote reisorganisaties die zijn aangesloten bij reiskoepel  ANVR zullen de komende maanden geen vakantievluchten meer uitvoeren. Pakketvakantieaanbieders als TUI en Corendon schrappen dit soort vluchten naar de zon en de sneeuw in ieder geval tot medio maart.

Voor alle populaire vakantiebestemmingen, zoals de Antillen en de Canarische Eilanden, werd eerder deze week code oranje gegeven, wat inhoudt dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Reisorganisaties die pakketreizen aanbieden hebben een onderlinge afspraak niet naar oranje bestemmingen te vliegen.

Dreun voor reisindustrie

Een woordvoerder van TUI noemt het schrappen van de vluchten onvermijdelijk. Vakantievluchten naar wintersportgebieden waren al geannuleerd, nu komen daar ook de zonbestemmingen bij, zegt zij op Radio 1.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Schiphol neemt maatregelen tegen drukte: 'Vlieg alleen als het noodzakelijk is'

Volgens haar mogen mensen die nu op de Antillen en de Canarische Eilanden vakantie vieren, die gewoon afmaken. Er zullen nog vluchten worden ingezet om hen terug te halen. Maar mensen die vandaag zouden afreizen, hebben gisteren te horen gekregen dat hun vakantie niet door kon gaan.

Zij noemt het aangescherpte coronabeleid 'een dreun voor de reisindustrie', vooral omdat de lockdown voor reisorganisaties veel langer duurt dan voor andere sectoren. 

Ongelijkheid

Een woordvoerder van de ANVR wijst op de ongelijkheid van de maatregelen. Wie nu niet meer via een pakketreis op vakantie mag gaan, kan 'een balie verder bij de KLM' wel een vlucht naar de zon boeken.

Hij vindt dat luchtvaartmaatschappijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten checken of de reizen van hun klanten wel noodzakelijk zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Op vakantie ondanks code oranje: 'Ben liever daar dan hier'

Reizigersverklaring

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer te willen onderzoeken of ze een reizigersverklaring verplicht kan stellen om onnodige (vakantie)vluchten zoveel mogelijk te voorkomen.

Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen reizen. Het is nog niet duidelijk hoe zo'n verklaring eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld, aldus het ministerie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore