Ga naar de inhoud
Coronaregels

Brandbrief tabakszaken: laat ons het hele assortiment verkopen

Een Primera-winkel (archieffoto). Beeld © ANP

Bij ondernemers van tabaks- en gemakswinkels bestaat onduidelijkheid over de nieuwe coronaregels. De zaken die open zijn, mogen momenteel niet hun volledige assortiment verkopen. Om dat te veranderen stuurt branchevereniging NSO Retail een brandbrief aan minister Grapperhaus (Handhaving).

Alleen tabaks- en gemakswinkels met afhaalpunten voor pakketjes mogen nu nog open blijven. Ook postzegels mogen worden verkocht, maar als klanten in dezelfde winkel bijvoorbeeld een krant, ansichtkaart of staatslot willen kopen, moeten winkeliers dat weigeren. Volgens NSO Retail is die situatie niet houdbaar. 

'Extra beweging'

"Wij sturen onze klanten naar de supermarkt aan de overkant waar ze bij de servicebalie in de rij staan om alsnog een pakje sigaretten, staatslot of wenskaart te kopen", schrijft de belangengroep. "Dit levert per saldo alleen maar extra bewegingen van personen op."

Volgens NSO Retail hebben supermarkten aan sommige zaken zelfs het verzoek gedaan om open te gaan omdat ze de drukte zelf niet aankunnen. "We hebben dinsdag en woensdag veel noodkreten ontvangen." Met de brandbrief willen de ondernemers bereiken dat het volledige assortiment weer verkocht mag worden. 

Waarom
Lees ook:
Waarom mag de ene winkel wel openblijven en moet de andere dicht?

De belangenbehartiger benadrukt dat de tabaks- en gemakswinkels zich houden aan de veiligheidseisen- en maatregelen die gelden. Daarbij zou er door het openen van de zaken door "de specifieke combinatie van goederen en diensten" geen sprake zijn van oneerlijke concurrentie.

Kort geding 

Een groep eigenaren van Primera-vestigingen, winkels die onder meer tabakswaren, tijdschriften, boeken en ansichtkaarten verkopen, willen nog een stap verder gaan. Zij zijn van plan om een kort geding aan te spannen tegen de Staat, mocht dat op korte termijn mogelijk zijn. Dat meldt De Telegraaf. 

Gisteren ontstond er verwarring in de retailwereld toen HEMA de deuren opende omdat 30 procent van het assortiment uit levensmiddelen bestaat. Winkels van Action en Wibra volgden het voorbeeld van de keten, waarna het kabinet de regels aanscherpte. "Het is niet het moment om de randen van regels op te zoeken", sprak een ingewijde tegen RTL Nieuws. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet scherpt regels niet-essentiële winkels aan, ook HEMA gaat dicht