Stemmen tijdens corona

Mbo'ers helpen tijdens Kamerverkiezingen bij stembureaus

17 december 2020 02:04
In Vught werd in november nog gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld © ANP

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen zullen duizenden mbo'ers gaan bijspringen in stembureau's door het hele land. De studenten zullen bijvoorbeeld gaan helpen bij het tellen van de stemmen. Door de coronacrisis is de hulp hard nodig.

Ook zullen de mbo'ers waarschijnlijk aan de slag gaan als gastheer of beveiliger bij de stemlocaties. Het plan is opgesteld door de MBO Raad, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

70.000 stembureauleden

"Ik ben enorm trots dat we als beroepsonderwijs een steentje bij kunnen dragen aan deze unieke gebeurtenis', zegt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, in De Telegraaf.

Door de coronacrisis zullen naar verwachting zeker 70.000 stembureauleden nodig zijn. Dat komt onder meer omdat een deel van de locaties twee dagen voor de verkiezingsdag van 17 maart al open zal gaan, zoals minister Kajsa Ollogren (Binnenlandse Zaken) onlangs aankondigde. Dat gebeurt om drukte te voorkomen. Ook wil de minister dat ouderen hun stem straks via de post kunnen uitbrengen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studenten gezocht: lekker cashen in het stembureau

Verder zullen stembureau's door de anderhalvemeterregel langer open zijn en is het de verwachting dat veel senioren die de bureaus normaliter bemannen het zekere voor het onzekere nemen en thuisblijven. De hulp van de mbo'ers komt daarom als geroepen, zegt de MBO Raad. 

Lesuren burgerschap 

Ook voor de studenten zelf levert het wat op: ze mogen hun bijdragen meenemen als lesuren burgerschap. "Want in het middelbaar beroepsonderwijs leiden we niet alleen op tot beroepen, maar ook voor burgerschap", zegt Tekin. "Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen we die twee zaken heel mooi aan elkaar koppelen."

Na de feestdagen wordt bekeken welke functies de studenten precies kunnen bekleden. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de aanstaande verkiezingen. 

Schone potloodjes en drive-instembureaus: is dit hoe we in maart gaan stemmen?

In het Brabantse Vught werd onlangs een drive-instembureau geopend bij een stemming over herindeling. Het ging tegelijk om een belangrijke testcasus voor de verkiezingen in maart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore