Minister verontwaardigd

Schiphol neemt maatregelen tegen drukte: 'Vlieg alleen als het noodzakelijk is'

16 december 2020 22:25 Aangepast: 16 december 2020 23:26
Reizigers op luchthaven Schiphol. Beeld © Robin Utrecht

Directeur Dick Benschop van Schiphol roept reizigers op om niet te vliegen. Afgelopen weekend was het heel druk op Schiphol. Dat leidde onder meer tot woede bij minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Volgens Benschop was een combinatie van factoren reden dat het misging. Hij noemde onder meer werkzaamheden en vluchten die tegelijkertijd aankwamen als reden, maar zei direct dat Schiphol zich daar niet achter mag verschuilen.

Benschop zei vanavond in Nieuwsuur dat de luchthaven, als onderdeel van de samenleving, ook de regels en de adviezen heeft op te volgen. Ook wees hij op de eigen verantwoordelijkheid van mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondanks drukte op Schiphol wil kabinet nog niet aan vliegverbod

Om de mensenmassa beter te beheersen zet Schiphol extra mensen in. Ook wordt het voor mensen die reizigers halen of brengen niet meer toegestaan de terminals te betreden. Daarvoor wordt ook extra marechaussee ingezet.

Minister Van Nieuwenhuizen zei tegen de NOS dat ze 'boos en teleurgesteld' is over de drukte. Ze heeft er bij Schiphol en KLM op aangedrongen de reizigersstromen goed te regelen. Ook premier Mark Rutte toonde zich geïrriteerd. Bekijk hier beelden van de drukte:

Sinds gisteren geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Op de vraag of vakantievluchten verboden moeten worden, antwoordde Benschop dat de 'werkelijkheid door elkaar heen loopt'.

Schiphol-baas Dick Benschop Schiphol-baas Dick Benschop

Vliegverbod

Er zijn volgens de Schiphol-baas nog altijd motieven om wel te reizen. Dan gaat het onder meer om zeelieden, technisch personeel of familieomstandigheden. "We doen alles wat geadviseerd wordt. Ik roep iedereen op de adviezen op te volgen en alleen te vliegen als het noodzakelijk is."

Een groot deel van de Kamer wil dat het kabinet extra maatregelen onderzoekt die ertoe leiden dat mensen echt niet meer naar het buitenland gaan. Van Nieuwenhuizen wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken.

Rutte sluit ook een vliegverbod niet uit, als uiterste redmiddel, maar wijst erop dat ook het vrachtverkeer daardoor schade ondervindt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore