Ga naar de inhoud
Duizenden euro's waard

Tot 19 maanden cel voor bizarre diefstal honderden schapen

De wol van Nederlandse schapen is grof. Beeld © iStock

Drie mannen zijn in hoger beroep veroordeeld voor het stelen van honderden schapen. De dieren werden 's nachts ingeladen in een veewagen en zo meegenomen. De daders krijgen daarvoor tot 19 maanden cel.

Dat meldt Omroep Gelderland. De schapen verdwenen acht jaar geleden uit tien verschillende weilanden. Onder meer in Well en in Ammerzoden, waar  ongeveer 195 dieren verdwenen. Eén schaap was destijds 110 euro waard. De schade liep op tot circa 27.500 euro.

Veel schapen werden een maand na de diefstal teruggevonden, onder meer in weilanden in Dodewaard en Echteld. Uit Dodewaard komt ook één van de daders. Hij werd samen met een dader uit het Gelderse Ochten en het Utrechtse Renswoude in 2015 veroordeeld voor de diefstal.

Veedieven
Lees ook:
Veedieven stelen bijna 250 schapen

Eén van hen kreeg destijds 2 jaar cel opgelegd, de twee anderen kregen 18 maanden gevangenisstraf. De verdachten ontkenden en gingen in hoger beroep.

Ook in hoger beroep zijn ze nu schuldig bevonden, al krijgen ze lagere straffen: 15 maanden en 19 maanden cel. Volgens de rechter in Arnhem was er sprake van grootschalige diefstal en roverij. 

Grote
Lees ook:
Grote schapendiefstal Gelderland mogelijk opgelost

De gedupeerden dienden ook een schadeclaim in van duizenden euro's. Die werd niet meegenomen in dit strafproces, want dat moet via de civiele rechter.

Koud op het dak

"Dat komt voor ons ook een klein beetje koud op het dak", vertelt schapenhouder Jos Verhulst aan Omroep Gelderland. "Wij dachten: we gaan naar het gerechtshof in Arnhem en dan is het klaar. Dat is voor het groepje schapenhouders dat hier aanwezig is toch een teleurstelling." 

Niet alle schapen zijn teruggevonden. Verhulst denkt dat een deel van de schapen is verhandeld. 

Mysterie
Lees ook:
Mysterie in de mist: 65 schapen gestolen