Lockdown?

Woede over opengaan grote winkelketens: 'Is dit eerlijk voor kleine ondernemers?'

16 december 2020 11:16 Aangepast: 16 december 2020 11:55
De Wibra wilde, net als de Action, de deuren openen. Beeld © ANP

Ongeloof vanochtend op sociale media over berichten over grote winkelketens zoals de Action en de Wibra die gewoon open mogen zijn, in tegenstelling tot winkels van 'kleine' ondernemers. "Action, Wibra, Makro open. Basisscholen, kleine winkels dicht. Vindt het kabinet dit zelf eerlijk?" zo vraagt PvdA-leider Lodewijk Asscher zich af op Twitter.

De winkels van de Action gaan vandaag weer open, na overleg met het ministerie van Economische Zaken. Dat kan zonder kans op een boete, zolang alleen essentiële producten worden verkocht, zegt een woordvoerder van de keten.

Levensmiddelen en primaire levensbehoeften

Ook de Hema ging gisteren open. Dat is toegestaan, zegt het ministerie van Economische Zaken, als de winkel hoofdzakelijk, - meer dan 70 van de omzet - is gericht op de verkoop van levensmiddelen. Dan mag het filiaal openblijven. Er mogen dan wel alleen levensmiddelen worden verkocht of primaire levensbehoeften.

Als een winkelfiliaal een of meerder afdelingen heeft die alleen op de verkoop van levensmiddelen is gericht, en wordt daarmee minstens 30 procent van de omzet verdiend, dan mag dat deel van de winkel ook openblijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action opent de deuren weer, ondanks lockdown

Kleine winkelier dupe

De woede op sociale media over alle ketens die weer opengaan is groot. Op de Nederlandse Twitter zijn Wibra, HEMA, en de Action trending. Mensen maken zich vooral kwaad omdat de grote winkelketens daar relatief eenvoudig van gebruik lijken te kunnen maken, en kleinere winkels niet.

Zo ook GroenLinksleider Jesse Klaver: "De grote ketens (Wibra/Action/Hema) mogen van dit kabinet ‘gewoon’ open. De kleine winkelier is de dupe en blijft dicht. Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is.", schrijft hij op Twitter.

En twitteraar Eva Celine schrijft: "Oke, oke maar even. Alle winkels dicht. Behalve: hema, kruidvat,  etos, straks misschien ook de action, en misschien nog de wibra. welke mis ik nog?? Ohhhh dus gewoon winkels van alle kleine ondernemers gaan dicht. Zeg dat dan. Als je durft."

'Dit gaat om geld' 

Linda Vermeulen van vakbond FNV is ook niet blij. "We krijgen meldingen van medewerkers van #Wibra. Gisteren hoorden ze dat de winkel dicht moet vanwege de veiligheid. Maar nu meldt de directie dat Wibra morgen weer open gaat. Veel onrust onder medewerkers. 'Belachelijk. Dit gaat alleen nog maar om geld en niet meer om mensen!!'"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom mag de ene winkel wel openblijven en moet de andere dicht?

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore